ALG_MicroM_Wat_is_OnlineOnderwijs_15235_head_large.jpg
Micromodule 1: Wat is online onderwijs?
In deze micromodule gaan we dieper in op de kenmerken en dimensies van online onderwijs. Wij, dat zijn Tamara van Driel en Kathleen Schlusmans van het Expertisecentrum onderwijs van de Open Universiteit. Het Expertisecentrum helpt docenten bij het maken van online onderwijs en verzorgt trainingen hierover.

Je weg vinden in het woud van termen en accenten

In deze eerste micromodule beantwoorden we de vraag wat online onderwijs nu eigenlijk is. Er zijn heel veel termen in omloop die allemaal een ander aspect van online onderwijs benadrukken. Wij geven je een aantal kapstokken om binnen het woud van termen en accenten je eigen weg te vinden en een beeld te vormen van online onderwijs.

In deze micromodule laten we een aantal experts op het gebied van online onderwijs aan het woord. We vragen jou om naar je eigen onderwijs te kijken en aan te geven welke elementen van online onderwijs je nu al gebruikt.

Activerend online onderwijs ervaren

We geven in deze eerste module een overzicht en definitie van online onderwijs, en leggen de basis voor de overige micromodules. In deze modules zijn we erin geslaagd om met een grote groep mensen met verschillende specialismen een activerend programma op te bouwen. We hebben gestreefd naar afwisseling en we hebben ons als doel gesteld om je zoveel mogelijk activerende elementen van online onderwijs te laten ervaren.

Bij het doorlopen van deze modules willen we je zelf laten ervaren hoe het is om online te studeren en ondervind je welke mogelijkheden dit biedt maar ook tegen welke uitdagingen je aanloopt. Daarnaast willen we je aanzetten om na te denken hoe je aspecten van online onderwijs in je eigen onderwijspraktijk zou kunnen inbedden.

Aan de slag

Het belangrijkste is dat je deze micromodule volgt als student en dat je alle activiteiten ook echt uitvoert en actief deelneemt aan discussies. Dan krijg je de volle ervaring. Als je alleen de teksten leest dan mis je een essentieel deel van de module.

Aan het eind van de eerste module word je gevraagd te reflecteren op wat je geleerd hebt en hoe je een en ander gaat toepassen in de praktijk. Door middel van een blog deel je je inzichten en ideeën en ontstaat interactie met andere deelnemers.

Praktisch

De begeleide periode van deze micromodule is inmiddels afgesloten. Maar de content is beschikbaar. Je kunt hem dus nog (zonder begeleiding) volgen. Op de modulesite staan teksten, filmpjes en activiteiten. En je kunt er de discussies en blogs van medestudenten en begeleiders terugvinden.

Ga naar micromodule 1

Studietijd: 2 tot 4 uur

Kosten: Geen

Blijf op de hoogte

De micromodules zijn ontwikkeld door de faculteit Onderwijswetenschappen. Heb je belangstelling voor onze activiteiten? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Houd me op de hoogte