Lees voor

Zoeken

Zoeken

Sprekers

We willen biodiversiteit vooral belichten vanuit de hoeken die voor een milieukundige interessant zijn. Allereerst is dat natuurlijk de invloed van de mens.

Menselijke invloed

Dr. Johan van Rhijn zal de menselijke invloed nader te belichten in zijn lezing over Biodiversiteit: de menselijke voetafdruk. De meeste studenten van de OUNL kennen hem als studiebegeleider. Zijn expertisegebied is biologie met name gedragsbiologie, ecologie, evolutionaire wetenschappen, genetica en natuurbeheer. Van Rhijn heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van veel cursussen: Gedragsbiologie, Toegepaste oecologie, Algemene milieukunde, Natuurbeheer en Milieubeleid. Onlangs schreef hij een hoofdstuk over Human Ecology voor de cursus Ecosystem Assessment.

Belang van biodiversiteit

Milieukundigen zullen daarnaast geïnteresseerd zijn in de betekenis van biodiversiteit, waaronder de functies voor de mens. Prof. Herman Eijsackers is bereid daar dieper op in te gaan. Hij leidde geruime tijd de afdeling Ecotoxicologie bij het RIVM, droeg ook bij aan enkele cursussen van de Open Universiteit (Ecotoxicologie en Natuurbeheer), werkte diverse jaren als directeur onderzoek bij Alterra en is nu voorzitter van de Science Advisory Board van Wageningen UR en buitengewoon hoogleraar aan de VU Amsterdam en de Universiteit Stellenbosch (SA). Eijsackers belangstelling gaat niet direct uit naar mooie vogeltjes en plantjes, maar meer naar cadmium-vretende wilgen, microbiologische dweilen en bio-engeneerende regenwormen.

Lange termijn

De derde invalshoek heeft een breder tijdsperspectief en zal worden belicht door de geoloog Prof. Salomon Kroonenberg. Hij was hoogleraar in Wageningen en is dat nu in Delft. Enkele maanden geleden verscheen van zijn hand het boek De menselijke maat, dat volgens mijn boekverkoper als zoete broodjes over de toonbank gaat. Kroonenberg zal ongetwijfeld ingaan op de zin (of onzin) van het begrip duurzaamheid voor ecosystemen, die, in een (lange termijn) geschiedenis ook zonder de mens, vol dynamiek zijn geweest.

Discussie

We hebben elk van de sprekers verzocht om niet langer dan 30 minuten te spreken. Daarna is er mogelijkheid voor enkele vragen. Aan het eind van de ochtend is er een forumdiscussie met alle sprekers.