null Seminar Toekomstbeelden in de literatuur

CW_Seminar_ToekomstLiteratuur_15752_head_large.jpg
Leren
Seminar Toekomstbeelden in de literatuur
Hoe geven auteurs narratieve vorm aan het beeld van de toekomst en hoe kunnen wij die verhalen bestuderen? Op vrijdag 17 mei 2019 wordt het seminar Toekomstbeelden in de literatuur gehouden in studiecentrum Utrecht. Tijdens het seminar maak je kennis met toekomstliteratuur door de tijd heen en met het onderzoek dat hiernaar wordt gedaan. Zo leer je de literaire/cultuurhistorische ontwikkeling van het genre kennen, maar ook enkele belangrijke kenmerken van het genre om deze te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld imaginaire reisverhalen en sciencefiction. Het seminar geeft de gelegenheid om te leren werken met de concepten utopie/dystopie en te leren wat deze begrippen exact inhouden om ze te kunnen toepassen in de analyse van teksten.

Programma 17 mei

  • 10:15 - 10:30 uur: Inloop, koffie en thee.
  • 10:30 - 11:00 uur: Introductie op het thema toekomstliteratuur en bespreking opdrachten door Marjolein van Herten.
  • 11:00 - 12:00 uur: Een kleine geschiedenis van de toekomst. Lezing door Rein de Wilde (decaan faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen).
  • 12:00 - 12:45 uur: Lunch 
  • 12:45 - 14:15 uur: Toekomstexploratie: van literatuur tot onderzoek. Gastlezing door Thomas Pierrart (Literatuurwetenschapper aan de KU Leuven).
  • 14:15 - 14:45 uur: Koffie en thee
  • 14:45 - 16:00: Eventueel vervolg bespreking opdrachten. Discussie en uitleg eindopdracht

Een kleine geschiedenis van de toekomst - Lezing door Rein de Wilde

De toekomst in letterlijke zin bestaat niet. Elk voorspellen blijft uiteindelijk giswerk, zeker als het om meer complexe ontwikkelingen gaat. Toch is de toekomst overal “present”: niet alleen in Science Fiction, in utopieën en dystopieën, maar ook in overheidsnota’s en zogenaamde scenariostudies. Mijn stelling is dat in die laatst genoemde non-fictie teksten de toekomst evenzeer wordt verbeeld als in fictie.

Toekomstexploratie: van literatuur tot onderzoek - Gastlezing door Thomas Pierrart

Er bestaan heel wat interessante invalshoeken om het genre van de toekomstliteratuur te bestuderen. Dat is zeker zo in een periode als die van vandaag, waarin het toekomstverhaal een enorme (en hernieuwde) bloei kent. In deze presentatie worden enkele van die onderzoekperspectieven, alsook de voor- en nadelen van verschillende vormen van toekomstliterair onderzoek onder de loep genomen. Enkele concrete voorbeelden van primaire en secundaire literatuur dienen daarbij als leidraad. De presentatie biedt een korte geschiedenis van moderne verbeeldingen in de toekomst.

Voorbereiding op het symposium

Als voorbereiding op het symposium maak je gebruik van het online ‘laboratorium voor literatuuronderzoek’ LitLab waar een speciaal onderzoekveld is ingericht rond ‘toekomstliteratuur’. Je leert verschillende concepten (waaronder ‘utopie’ en ‘dystopie’) en analytische begrippen (waaronder ‘extrapolatie’) kennen en toepassen en je bent in staat toekomstliteratuur te plaatsen naast andere subgenres zoals sciencefiction en imaginaire reisverhalen. Je leest zowel secundaire literatuur als (fragmenten uit) literaire werken. Beiden worden gebruikt voor het schrijven van een eindopdracht. Studenten met letterkunde als verdieping schrijven een uitgebreidere opdracht van +/-20 studie-uren.

Voor studenten geschiedenis en filosofie is het thema 'Toekomstbeelden in de literatuur' ook bijzonder interessant: hoe verwerkt een toekomstroman als De Bataafsche Republiek (1798) bijvoorbeeld contemporaine politieke idealen, of hoe onderzoekt een recente toekomstroman als De keisnijders (2012) onze ervaring van tijd?

Aanmelden en locatie

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 17 mei 2019 van 10 - 17 uur in studiecentrum Utrecht. Lunch is op eigen gelegenheid.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naam stz.cenr@ou.nl onder vermelding van je naam en studentnummer.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items