Lees voor

Zoeken

Zoeken

Onderzoek

De Open Universiteit heeft de wettelijke taak via onderwijskundig onderzoek bij te dragen aan de innovatie van het Nederlands hoger onderwijs. In de twintig jaar van haar bestaan heeft ze zich dan ook ontwikkeld tot dé expert op dit gebied. Innovatief onderwijs vraagt om vakinhoudelijke expertise én om kennis van onderwijs-, informatie- en communicatietechnologie. Naast vakinhoudelijk onderzoek, neemt onderwijskundig en onderwijstechnologisch onderzoek bij de Open Universiteit dan ook een speciale plaats bij de Open Universiteit.

Onderzoekscentrum

Het Welten-instituut is het nieuwe Onderzoekscentrum voor leren, doceren en technologie van de Open Universiteit. Het ontwikkelt één onderzoeksprogramma: Leren en doceren in een door technologie verrijkte leeromgeving.
Binnen dit programma worden drie lijnen onderscheiden met elk een eigen focus:

  • Het bevorderen van effectief, efficiënt en aangenaam leren (FEEEL)
  • Door technologie verrijkte leeromgevingen voor doceren en leren (TELI)
  • Doceren en docentprofessionalisering (T2)

Facultair onderzoek

Binnen elke faculteit vindt disciplinair onderzoek plaats. Dit onderzoek bestrijkt de volgende wetenschapsgebieden:

 

Internationale projecten: Erasmus Charter

De Open Universiteit is actief binnen verschillende Europese initatieven. Daarbinnen werken wij onder andere samen met andere onderwijsinstellingen onder het Erasmus Charter for Higher Education (ECHE). Het ECHE is het algemene kwaliteitskader voor de Europese en internationale samenwerkingsactiviteiten die een instelling voor hoger onderwijs uitvoert binnen Erasmus+.
De Erasmus ID code voor de Open Universiteit is NL HEERLEN10.