null SafePAT wil risico’s bij grensoverschrijdende zorg verkleinen

PSY_SafePAT_11507_head_large.jpg
Gezondheid
SafePAT wil risico’s bij grensoverschrijdende zorg verkleinen
In een grensregio zoals de Euregio Maas-Rijn hebben patiënten en de zorgsector te maken met gefragmenteerde en niet aan elkaar gerelateerde gezondheidszorgsystemen. Dit vergroot risico's op het gebied van patiëntveiligheid, vooral als het gaat om grensoverschrijdende patiëntoverdracht. Het in februari 2017 gestarte Europese project SafePAT wil dit probleem aanpakken. Het Welten-instituut van de Open Universiteit is een van de partners van het project dat wordt gecoördineerd door de Universiteit van Aken. 

Risico's verkleinen

Doel van SafePAT is het vergroten van de patiëntveiligheid door het verkleinen van de risico's bij grensoverschrijdende patiëntopname, -overdracht en ontslag in de Euregio Maas-Rijn. Dit gebeurt door de beste praktijkvoorbeelden die er in Europa te vinden zijn bij elkaar te brengen en te standaardiseren. Als de verschillende landen immers dezelfde aanpak hanteren, is uitwisseling van gegevens over grenzen heen een stuk eenvoudiger.

Welten-instituut en de zorg

Het project heeft een looptijd van drie jaar. Het sluit aan bij eerdere projecten van het Welten-instituut op het gebied van patiëntveiligheid, zoals Patient en Handover. In die projecten zijn onder andere trainingsprogramma's gemaakt die opleidingen in de zorgsector in heel Europa kunnen gebruiken. Maar ook een aantal tools om patiëntoverdracht te structureren. Contactpersoon bij het Welten-instituut voor deze projecten is Hendrik Drachsler.

Geïnteresseerd?

SafePAT is een van de projecten die zich voorstelt op de 'Europa om de Hoek Kijkdag' die op 12 mei 2017 plaatsvindt in Centre Ceramique, Avenue Ceramique 50, Maastricht, van 10.00 - 17.00 uur.