U-meet 2014: Inzet van robots in de zorg

Op 2 oktober 2014 organiseerde de Open Universiteit van 11.00 – 12.00 uur een online, live en interactieve masterclass in Heerlen over de inzet van robots, zoals robotdieren, in de zorg. De masterclass vond plaats in het kader van U-meet.

De samenleving raakt steeds meer geautomatiseerd. Ook in de zorg bieden robots uitkomst. Zo kunnen ze worden ingezet voor de verzorging van ouderen, maar ook bijvoorbeeld om hen gezelschap te houden en te activeren. Of te bewaken en te ondersteunen. Robots kunnen bovendien vragen beantwoorden op het gebied van gezondheid.
De inzet van robots in de zorg roept echter ook vragen op: Nemen we wel genoegen met robots i.p.v. echte mensen? En accepteren we het oordeel of gedrag van een robot net zoals dat van een professionele menselijke hulpverlener? Is het mogelijk een relatie op te bouwen met een robot? Reageren mensen hetzelfde op robotdieren als op echte dieren? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de online masterclass ‘Robots in de zorg'.

Programma

Tijdens de masterclass wordt door een expert op het gebied van zorgrobotica live een presentatie gegeven over de inzet van robots in de zorg. Daarbij wordt in een filmpje getoond hoe een robot werkt. Dan vertelt een onderzoeker over de mechanismen in de communicatie tussen mensen en robots (robotdieren).

Daarna volgen korte presentaties, waarin drie toepassingen van de inzet van robots in de zorg worden geïllustreerd. Hierbij komt de inzet van robotdieren in de zorg naar voren en wordt een filmpje getoond van een robotdier en een echt dier in interactie met een (verpleeghuis)patiënt tijdens een interventie. Onderzoek op het gebied van e-health en robotica als ondersteuning in de zorg en het gezond leven wordt vervolgens toegelicht. Daarna volgt een presentatie van online sekstherapie en online digitale assistentie met geprogrammeerde feedback, waarbij een demo wordt getoond. De presentaties worden besproken door de tafelgasten, mede naar aanleiding van vragen van participanten aan de masterclass uit het land. Afrondend worden de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen voor de komende tien jaar geschetst.

Het is mogelijk de masterclass achteraf terug te kijken.

Voor wie is de masterclass bedoeld?

Deze masterclass richt zich op studenten, alumni, wetenschappers, zorginstellingen, politici en de media.

Video masterclass

De video van de masterclass 'Robots in de zorg' is nu beschikbaar.

Indien u de masterclass niet heeft kunnen volgen, kunt u de opname terugkijken.