U-meet 2015: Kunst-Licht: het effect van licht in en door kunst

Op 2 oktober 2015 organiseerde de Open Universiteit van 13.30 tot 17.00 uur een middagsymposium ‘Kunst-Licht: het effect van licht in en door kunst' in het Van Abbemuseum te Eindhoven. Het symposium vond plaats in het kader van U-meet.

Programma Kunst-Licht

Tijdens het symposium werden enkele lezingen gegeven. Een ervan ging over László Moholy-Nagy's Licht-Raum-Modulator uit 1922-1930. Dit kunstwerk is niet alleen interessant vanwege het spel dat het speelt met het licht, maar ook vanwege de specifieke visie van de kunstenaar op de maatschappelijke functie van kunst en de rol van de beschouwer. Naast de lezing werd de film Lichtspiel Schwarz-Weiss-Grau (1933) vertoond die Moholy-Nagy over de effecten van deze machine heeft gemaakt.

Een andere voordracht ging over het gebruik van licht in de kunst van de Nederlandse Gouden Eeuw. Zeventiende-eeuwse schilders, zoals Rembrandt, waren in staat het spel van licht en schaduw in te zetten om de overtuigingskracht of dramatiek van een voorstelling te vergroten. In de lezing werd verduidelijkt hoe deze schilders, voortbouwend op een lange artistieke traditie, het spel van licht en schaduw hebben weten te perfectioneren. Lees meer in het volledige programma.

Tip van de sluier

Picasso heeft het gedaan. De Nederlandse CoBrA schilder Eugène Brands deed het. En wie op YouTube zoekt, vindt een stoet aan creatievelingen die het doen: schilderen met licht. Kunstenaars en licht horen bij elkaar. En dat is al sinds mensenheugenis zo. Lees meer...

Voor wie?

Het symposium was interessant voor studenten, alumni, wetenschappers en verder alle liefhebbers van kunst en cultuur.

Voorbereiden

Om zich goed voor te bereiden werd aangeraden om bijvoorbeeld eens het nummer dat het tijdschrift Kunstschrift in 2006 wijdde aan het licht in de vroeg moderne schilderkunst (Kunstschrift, Clair-obscur, 2006, nr 3;) te lezen. Of de volgende twee artikelen te bestuderen: in Tate papers no. 8, Autumn 2007 (2007): Christiane Berndes, 'Replicas and reconstructions in twentieth-century art', en Henry Lie, 'Replica's of László Moholy-Nagy's Light Prop: Busch-Reisinger Museum and Harvard University Art Museums'. Ook zou men alvast een kijkje kunnen nemen op de site van het Van Abbemuseum (zoek via 'collectie en context' op de naam van László Moholy-Nagy).

Opnames lezingen

Indien u niet in de gelegenheid was om het symposium op 2 oktober bij te wonen, dan kunt u de opname bekijken. De video van het symposium Kunst-Licht is nu beschikbaar.