Starten met programmeren

Versie: 21-05-2007
Studieduur: 25 uur

Inhoud cursus

Met deze cursus Starten met programmeren; een introductie in Java kunt u in een korte tijd (in ongeveer vijf avonden) op een leuke manier basisvaardigheid krijgen in het programmeren. Wat u gaat leren, is een programma schrijven dat een pen bestuurt die tekent op een tekenblad.

De cursus bestaat uit een algemene introductie en twee hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bevat een inleiding, een leerkern, een zelftoets en een bijlage. In de leerkern staat een aantal opgaven. Ieder onderdeel van de cursus kan op diverse manieren worden verkregen:

  • De algemene introductie en de inleidingen op ieder hoofdstuk zijn als webpagina weergegeven;
  • De leerkernen de bijlagen kunnen als PDF-file of als RTF-file worden gedownload;
  • De opgaven staan in de leerkern gegeven. De opgaven en hun uitwerkingen staan ook op een aparte pagina;
  • Ieder hoofdstuk kan ook in zijn geheel (exclusief de bijlagen) als PDF-file worden gedownload

Extra systeemeisen

Voor deze cursus is de installatie van een softwarepakket JavaLogo nodig. Hiervoor is ongeveer 100 Mb vrije schijfruimte op de C-schijf benodigd. Installatie van deze software is onderdeel van de cursus. Deze software draait alleen op een Windows platform. De software is verouderd en niet geschikt voor de nieuwste besturingssystemen.

Verder met studeren

Na het doen van deze cursus bent u in een betere positie om te leren programmeren voor het web (bijvoorbeeld via een goede tutorial of een boek). U zou zich ook verder kunnen verdiepen in JavaLogo. Deze taal heeft namelijk nog meer mogelijkheden dan wij u in deze cursus kunnen tonen. Voor meer informatie kunt u hier klikken (opent in een nieuw venster).

Om verder te studeren bij de Open Universiteit, zijn er onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Gaat uw belangstelling uit naar het vak Informatica in het algemeen, dan kunt u overwegen om de volledige cursus Inleiding informatica te doen, waar deze korte cursus een deel van is. De cursus Inleiding informatica geeft een breed overzicht van het volledige vakgebied Informatica. Behalve aan programmeren besteedt de cursus onder meer aandacht aan het ontwerpen en gebruiken van databasesystemen, aan de werking van besturingssystemen zoals Windows, aan de werking van internet en internettoepassingen als mail en het web, aan kunstmatige intelligentie en aan het versleutelen van informatie. Een nadere beschrijving van de cursus vindt u door hier te klikken (opent in een nieuw venster).
  • Wilt u zich op hoog niveau bekwamen in het programmeren, dan kunt u overwegen om een deel van het programmeeronderwijs van de Open Universiteit te volgen, bijvoorbeeld de cursus Objectgeoriënteerd programmeren met Java 1 of Objectgeoriënteerd programmeren met Java 2 (links openen in een nieuw venster).

Auteur

De auteur van de cursus Starten met programmeren is drs. H.J. (Marleen) Sint.

Downloads

De volgende files zijn te downloaden

Introductie

Introductie

Hoofdstuk 1

Leerkern hoofdstuk 1

Zelftoets hoofdstuk 1

Bijlage: installatie software

Hoofdstuk 1, excl. bijlage

Software (o.a. JavaLogo) (zip)
JavaLogo is een uitbreiding van Java. JavaLogo is bedacht en ontwikkeld door Peter Boon en is op verzoek van de OU in 2004 aangepast door Peter Boon.

Hoofdstuk 2

Leerkern hoofdstuk 2

Zelftoets hoofdstuk 2

Bijlage: Javaprogramma's op het Web plaatsen

Hoofdstuk 2, excl. bijlage

Uitgever Epsilon heeft het cursusmateriaal als boekje uitgebracht.