Lees voor

Zoeken

Zoeken

Aanmelden

Aanmelden voor een bacheloropleiding
Om te starten met een bacheloropleiding vragen wij u om het Aanmeldformulier Bacheloropleiding in te vullen en naar ons op te sturen. U ontvangt dan van ons een studentnummer en krijgt een online studiepad van de opleiding die u wilt gaan volgen.
 Aanmeldformulier Bacheloropleiding

Na ontvangst van uw studentnummer kunt u een account aanmaken in mijnOU, de studentenportal van de OU. Na het volgen van de registratie-instructies kunt u inloggen.
In mijnOU staat voor u het studiepad van de hele opleiding klaar. Via dit studiepad schrijft u vervolgens online in voor cursussen. Met de studieadviseur kunt u uw studieplannen bespreken en stemt u af of dit studieplan past bij uw beschikbare studietijd en -tempo.
De cursussen hebben een vast of variabel startmoment. Let u goed op wanneer een cursus geprogrammeerd staat in het jaarrooster. Schrijft u in voor een cursus met een vast startmoment, dan gaat de inschrijfduur van 12 maanden in op de startdatum van het kwartiel. Schrijft u in voor een cursus met een variabel startmoment, dan gaat de inschrijfduur van 12 maanden lopen op het moment dat de inschrijving is verwerkt.

Aanmelden voor een losse bachelorcursus
Wilt u een enkele cursus bestuderen en geen opleiding volgen, dan hoeft u geen aanmeldformulier voor de bacheloropleiding in te vullen. Op www.ou.nl/studieaanbod kiest u de cursus die u wilt bestuderen en via de Studiemand rechtsboven kunt u zich hiervoor rechtstreeks inschrijven. U krijgt dan geen online studiepad.

Aanmelden voor een masteropleiding
Op www.ou.nl/studieaanbod kunt u studieadvies aanvragen. U ontvangt van de studieadviseur een antwoord. Om te starten met een masteropleiding heeft u altijd een toelatingsbeschikking nodig. U vraagt deze toelating aan door het formulier Vrijstellings- en/of toelatingsverzoek in te vullen en naar ons op te sturen. Bent u toegelaten tot deze master vraag dan een gesprek aan met de studieadviseur om een individueel studieplan op te stellen. Inschrijven voor een mastercursus is vervolgens mogelijk vanuit uw studiepad in mijnOU. De inschrijfduur van 12 maanden gaat in bij de start van het kwartiel waarbinnen de cursus is geprogrammeerd en de begeleiding wordt geboden. Schrijft u later in, dan gaat de inschrijfduur lopen op het moment dat uw inschrijving is verwerkt.
Kijkt u voor meer informatie op www.ou.nl/toelating.

Legitimatie
U logt voor de inschrijving eenmalig in op DigiD om u te legitimeren. Uw gegevens worden uit de Basisregistratie Personen (BRP) en het Diplomaregister opgehaald. Uw eventueel eerder behaalde graad (of getuigschrift) en te betalen collegegeld worden hierdoor meestal direct getoond.
Nederlandse nationaliteit maar niet woonachtig in Nederland
Woont u in het buitenland of schrijft u in voor een niet-WHW cursus, dan legitimeert u zich niet via DigiD. In dat geval voegt u een scan van een geldig legitimatiebewijs (voor- en achterzijde Europese identiteitskaart of paspoort) toe aan uw eerste inschrijving. Uw gegevens worden na inschrijving gecontroleerd om te bepalen of u wettelijk of instellingscollegegeld betaalt.
Geen Nederlandse nationaliteit
Woont u in Nederland en heeft u een niet-Nederlandse nationaliteit maar beschikt u wel over een burgerservicenummer (BSN), dan vragen wij u bij de inschrijving een kopie van uw verblijfsdocument naar ons op te sturen.

Schrijft u na 1 september 2016 voor de tweede keer in voor een cursus met dezelfde cursuscode, dan ontvangt u het studiemateriaal niet opnieuw. Uw inschrijftermijn is opnieuw 12 maanden.
De kosten zijn dan:
 • bachelorcursus: 53,95 euro per studiepunt (wettelijk collegegeld) of 96,33 euro per studiepunt (instellingscollegegeld)

 • mastercursus: 53,95 euro per studiepunt (wettelijk collegegeld) of 132,33 euro per studiepunt (instellingscollegegeld).

Wordt een cursus uit het aanbod genomen, dan kunt u deze cursus nog gedurende een beperkte periode afronden. In het Overzicht laatste tentamendata vindt u de cursussen die beperkt getentamineerd worden. U ontvangt hiervan geen persoonlijk bericht.
Na de laatste tentamendatum is het niet meer mogelijk om een tentamen voor de betreffende cursus af te leggen.
Op uw bewijs van inschrijving staat de einddatum van uw inschrijving. Deze kan afwijken van de datum van de laatste tentamenmogelijkheid.

 Overzicht laatste tentamendata