Lees voor

Zoeken

Zoeken

Studeren in het buitenland

Bent u 18 jaar of ouder, dan kunt u vanuit het buitenland in deeltijd een cursus of bacheloropleiding volgen. Zo combineert u uw studie flexibel met uw werk en uw privéleven. U hoeft niet naar colleges te gaan, maar studeert thuis. Het studietempo bepaalt u grotendeels zelf.

De inhoud van onze cursussen is afgestemd op zelfstudie. In het studiemateriaal is de docent als het ware aan het woord. Het materiaal bevat veel vragen en opdrachten met terugkoppeling, voorbeelden, studeeraanwijzingen en voor iedere cursus is een oefententamen beschikbaar. Hierdoor wordt u gestimuleerd om actief bezig te zijn met de studiestof. Een cursus is niet volledig online te volgen, maar heeft wel een cursuspagina op de digitale leeromgeving. U heeft dus wel een computer met internet nodig.
Het grootste deel van het studiemateriaal, tentamens en begeleiding is in het Nederlands. Bij enkele cursussen worden Engelstalige boeken gebruikt. Een beperkt aantal cursussen is helemaal in het Engels (inclusief Engelstalig tentamen en begeleiding).
Een masteropleiding bestaat uit een gestructureerd programma dat gebaseerd is op twee jaar deeltijd onderwijs. Elk jaar bestaat uit vier kwartielen. Een kwartiel is een cursusblok van tien weken met aansluitend een tentamenweek. Hierdoor zal het volgen van een masteropleiding vanuit het buitenland moeilijker te realiseren zijn. Vraagt u voor meer informatie over de mogelijkheden studieadvies aan.

De Open Universiteit heeft zes studiecentra in Vlaanderen: Antwerpen, Brussel, Hasselt, Gent, Kortrijk en Leuven. Hier kunt u terecht voor informatie en advies, studiebegeleiding en tentaminering. Kijkt u voor meer informatie op www.openuniversiteit.be of bestel/download de studiegids Open Universiteit in Vlaanderen.

Begeleiding
Iedere cursus heeft een docent die uw inhoudelijke vragen kan beantwoorden. U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met uw docent. In de cursusbeschrijving op Studieaanbod ziet u wie de docent is en data van eventuele (verplichte) bijeenkomsten. Wellicht kunt u deze bijwonen als u tussendoor in Nederland bent. De bijeenkomsten vinden niet plaats in het buitenland. Indien mogelijk worden ze vervangen door individuele oplossingen. U kunt, voordat u inschrijft, aan de docent van de betreffende cursus vragen wat dit voor u betekent.

Verzending studiemateriaal
Wij sturen het studiemateriaal kosteloos via PostNL global pack naar het buitenland. U moet wel een woonadres opgeven. Verzending naar een P.O. Box is niet mogelijk omdat u voor ontvangst van het studiemateriaal moet tekenen. Houdt u er rekening mee dat de verzending enkele weken kan duren. U kunt ook een verzendadres van familie in Nederland of België opgeven.
Buiten de Europese Unie brengt de douane mogelijk inklaringskosten/invoerrechten in rekening. De hoogte van dit bedrag verschilt per land. Moet u invoerrechten betalen, neemt u dan contact op met Service en informatie.

Tentamen

Woont u buiten Europa en heeft u de Nederlandse nationaliteit, dan is het mogelijk tentamen te doen op een Nederlandse ambassade of consulaat. Woont u binnen Europa, dan maakt u uw tentamens in Nederland of België.
Kijkt u voor meer informatie bij Tentamen buitenland.