DDG_CursusDidactiek_1_17576_head_large.jpg
Modules Digitale Didactiek
Wil jij je als docent of leraar verder ontwikkelen om ook online goed onderwijs te kunnen geven? We willen je graag hierbij helpen. Online onderwijs vraagt een andere aanpak dan live onderwijs op locatie. Leer wat essentieel is en ontdek welke digitale mogelijkheden je kunt benutten die in een traditionele omgeving niet mogelijk zijn. Durf je horizon te verbreden en maak van het beste uit twee werelden jouw optimale lesprogramma.

Alles wat je leert in onze modules kun je direct inzetten in je dagelijkse praktijk. Iedere online module duurt 3 weken. Je start met een online webinar. Daarna ga je aan de slag met de literatuur. In twee online sessies met de docent en medestudenten wordt jouw eigen onderwijssituatie besproken. Je sluit de module af met een eindopdracht, en ontvangt een certificaat.

Programma Modules Digitale didactiek

Titel** Gratis webinar Aanmelden voor module Online sessie module Studiepunten**
Ontwerpen van online onderwijs voorjaar 2021 t/m 13 mei 2021 20 en 27 mei 2021 1 EC
Online toetsen voorjaar 2021 voorjaar 2021 - 1 EC
Didactiek van online onderwijs voorjaar 2021 voorjaar 2021 18 en 25 mei 2021 1 EC
Online samenwerkend leren 4 feb 2021 t/m 15 feb 2021 18 en 25 feb 2021 1 EC
Multimedia in online onderwijs 4 mrt 2021 t/m 18 mrt 2021 25 mrt en 1 apr 2021 1 EC
Online formatief toetsen  1 apr 2021 t/m 19 apr 2021 22 en 29 apr 2021 1 EC

Ontwerpen van online onderwijs

Ga aan de slag met je eigen onderwijs en maak dit geschikt voor online onderwijs. Leer met welke randvoorwaarden je rekening moet houden, welke ontwerpprincipes er zijn en welke daarvan het beste aansluiten aan jouw leerdoelen. De nieuwe inzichten die je krijgt helpen je goed online onderwijs te ontwerpen.

Naar de module

Online toetsen

Bij online onderwijs hoort afnemen van toetsen op afstand. Dit moet gecontroleerd en veilig kunnen gebeuren. Ga aan de slag met het ontwerpen van toetsen die op afstand afgenomen kunnen worden en passen bij de doelen van het onderwijs. Je werkt een eigen ontwerp uit dat je direct in de praktijk kunt gaan brengen.

Naar de module

Didactiek van online onderwijs

Online en offline instructies en werkvormen zijn aan de basis hetzelfde maar verschillen van elkaar door andere omstandigheden en leeromgevingen waarin lessen plaatsvinden. Doe in deze cursus kennis op over evidence-based didactiek die aansluit bij het leerproces van een leerling of student en leer deze didactiek te vertalen naar offline, online en blended leeromgevingen.

Naar de module

Online samenwerkend leren

Hoe gaan studenten aan het werk in een groepsopdracht? Er moeten taken worden verdeeld, bijdragen aangeleverd en samengevoegd: samenwerken dus. Dit vraagt om didactische ingrepen om de sociale interactie in de samenwerking tot een succes te maken. Maak kennis met enkele inzichten hoe je dit als docent online moet organiseren.

Naar de module

Multimedia in online onderwijs

Online interessant onderwijs maakt gebruik van multimedia. Maar hoe weet je welk leermateriaal hiervoor geschikt is? En kun je materiaal aanpassen om online te gebruiken? Leer hoe je materiaal het beste kunt ontwerpen zodat studenten in korte tijd efficiënt en effectief de leerstof kunnen verwerken.

Naar de module

Online formatief toetsen

De studievoortgang van studenten is moeilijker te volgen bij online onderwijs. Om er achter te komen of de boodschap overkomt, er tegen problemen aangelopen wordt en het studietempo gevolgd kan worden moet je tussentijds evalueren. Dit kan door formatief toetsen in je onderwijs in te zetten. Je weet dan waar naar toe wordt gewerkt, wat de voortgang is en hoe het einddoel wordt bereikt.

Naar de module