null Let op: criminelen versturen spam e-mails die van de OU afkomstig lijken

ALG_Abstract_10416_head_large.jpg
Let op: criminelen versturen spam e-mails die van de OU afkomstig lijken

Een signaal aan alle studenten om voorzichtig te zijn met e-mails die van medewerkers van de Open Universiteit afkomstig lijken te zijn. Er is nu een spam-aanval waarmee criminelen persoonlijke gegevens van je computer willen halen. Lees onderstaande tips, om de risico's te verkleinen.

Malware

Momenteel ontvangen studenten, relaties en medewerkers van de Open Universiteit (OU) e-mails die medewerkers van de OU lijken te hebben gestuurd. Deze mails zijn echter niet van de OU afkomstig. Wanneer je bijlagen bij deze e-mails opent of klikt op links in deze e-mails, wordt je computer mogelijk besmet met kwaadaardige software, zgn. malware. Deze software kan bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens versturen naar criminelen.

Lastig te onderscheiden van echte e-mails OU

De spam-aanval speelt zich helemaal buiten de OU af en de OU kan die aanval niet stoppen. Het is soms moeilijk het verschil te zien tussen deze spam en e-mails die echt door OU-medewerkers zijn verstuurd.

Tips ter verkleining risico's

Enkele tips die kunnen helpen om het risico van diefstal van je persoonlijke gegevens te verkleinen: Indien mogelijk, controleer de headers van de e-mail om te zien of het bericht echt door de OU is verstuurd. Open geen bijlagen bij e-mails die er verdacht uitzien en klik niet op links in deze e-mails. E-mails van de OU die in het Engels of Duits zijn gesteld zijn altijd verdacht. E-mails die je oproepen om snel te reageren omdat er anders financiële schade kan ontstaan, zijn altijd verdacht. Als je twijfelt, neem dan contact op met de OU-medewerker die als afzender in de e-mail staat. Doe dat niet door de verdachte e-mail te beantwoorden of door te sturen, maar langs een andere weg. Bijvoorbeeld telefonisch of met een e-mail waarbij je het e-mailadres zelf intypt. Het mailadres van een medewerker is altijd als volgt samengesteld: voornaam.achternaam@ou.nl.

Tips indien toch mis gegaan

Heb je toch onverhoeds de bijlagen bij zo’n e-mail geopend of op links geklikt? Dan kun je dit doen: Verander meteen al je wachtwoorden bij alle diensten (OU, banken, webshops, facebook, e-mail providers, etc.) waar je die wachtwoorden gebruikt. Voer – vóórdat je verder gebruik maakt van de computer – een uitgebreide scan van de computer uit met een recent bijgewerkt antiviruspakket, of laat dat door een specialist doen.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items