Denken over de liefde
In de zomerschool wordt kennis gemaakt met het filosofische denken over de liefde. Als kader dient daarbij de traditionele indeling in drie soorten van liefde: eros, agape en philia. Er zal met name uitgebreid stil worden gestaan bij het zeer invloedrijke idealistische denken over de liefde, dat in de loop van de westerse cultuurgeschiedenis steeds is teruggekeerd in poëzie (b.v. Petrarca en Dante), romans (b.v. Stendhal, Proust en Vestdijk) en filosofische geschriften, en dat zich onder meer heeft gemanifesteerd in platonische, hoofse en romantische gedaanten. Tevens wordt ingegaan op de christelijke ideeën over liefde; op het denken over vriendschap van filosofen als Aristoteles, Montaigne en Nietzsche; op diverse vormen van kritiek op de idealistische liefde, zoals die van Schopenhauer en Freud; en op de onderliggende mensbeelden waarop de diverse vormen van denken over de liefde steunen.
Cursusweek
De zomerschool bestaat uit een cursusweek die gevuld is met colleges van de docent, presentaties van de deelnemers en discussies. Ook worden gezamenlijk twee films (met als thema liefde en vriendschap) bekeken en vanuit een filosofische invalshoek geanalyseerd en bediscussieerd.
Voorbereiding en eindwerkstuk
Voorafgaand aan de zomerschool bestudeert u een (door de begeleider aangewezen) ruime selectie hoofdstukken uit het boek Love. A History van Simon May. Elke deelnemende student krijgt van tevoren één bepaald hoofdstuk uit dit boek aangewezen als onderwerp voor een te verzorgen presentatie tijdens de cursus. U dient zich in het bijzonder op het betreffende onderwerp (in de meeste gevallen is dit het denken over de liefde van een specifieke filosoof) voor te bereiden. Na afloop van de zomerschool dient u een afsluitend eindwerkstuk te schrijven.
Meer informatie en aanmelden
Datum: 28 mei t/m 1 juni 2018.
Locatie: studiecentrum Nijmegen.
Aanmelden is nog mogelijk tot 29 april 2018.
Voor meer informatie kunt u terecht bij cursusleider Jeroen Vanheste.