CW_PSY_Stigmasymposium_Hokjes_12348_head_large.jpg
Symposium 'De hokjes voorbij'
Kijk de opnamen terug
Voor inclusie van mensen met een psychische aandoening is steeds meer aandacht. Terecht, want stigma is een fors probleem waar veel mensen last van hebben. Er is al veel kennis opgedaan: uit ervaring, de beroepspraktijk en de wetenschap. Maar deze kennis blijft vaak binnen de grenzen van vak- en werkgebied. De Open Universiteit organiseerde daarom, in samenwerking met Samen Sterk Zonder Stigma, Kenniscentrum Phrenos en het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie, op 18 juni 2021 het online symposium 'De Hokjes Voorbij'.

Terugkijken

Op deze pagina zijn de opnamen terug te kijken van het plenaire programma: het openingspaneel, de keynotelezingen gegeven door internationale experts op het gebied van de psychologie, filosofie en sociologie, en de afsluiting.

Openingspaneel: Stigma, hoe ervaar je dat?

Met: Annemiek Lely (programmamaker, dramaturg en schrijver), Henk Mathijssen (voorzitter van PlusMinus), Gerdien Rabbers (directeur van Samen Sterk Zonder Stigma) en Arjan Bos (hoogleraar klinische psychologie aan de Open Universiteit).
Taal: Nederlands

Keynote 1 (psychologie) - Stigma van psychische aandoeningen: gevolgen, openbaarmaking en interventies

Met: Nicolas Rüsch (hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universität Ulm en adviserend psychiater bij het daaraan verbonden psychiatrisch ziekenhuis , spreker) en Arjan Bos (hoogleraar klinische psychologie aan de Open Universiteit, Q&A)
Meer informatie over presentatie en spreker.
Taal: Engels

Deze video is niet langer beschikbaar. Ben je onderzoeker of student en wil je de video als studiemateriaal gebruiken, neem dan contact met ons op.

Keynote 2 (filosofie) - Chronic Shame and the Experience of Stigma

Met: Luna Dolezal (universitair docent filosofie en medische geesteswetenschappen aan de University of Exeter, spreker) en Gemma Blok (hoogleraar moderne geschiedenis aan de Open Universiteit, Q&A)
Meer informatie over presentatie en spreker.
Taal: Engels

Keynote 3 (sociologie) - Stigma Power: Mental Distress, Poverty and Welfare

Imogen Tyler (hoogleraar sociologie en hoofd van de afdeling sociologie van de Lancaster University, spreker) en Jaap van Weeghel (emeritus hoogleraar Participatie en rehabilitatie van mensen met aandoeningen aan Tilburg University en adviseur van Phrenos)
Meer informatie over presentatie en spreker.
Taal: Engels

Afsluiting

Met: Jaap van Weeghel (emeritus hoogleraar Participatie en rehabilitatie van mensen met aandoeningen aan Tilburg University en geschiedenis van Phrenos) en Irene Geerts (presentator symposium en promovenda aan de Open Universiteit).
Taal: Nederlands

Stigma rond psychische problematiek

'De Hokjes Voorbij wordt' georganiseerd om iedereens die te maken krijgen met stigma rond psychische problematiek, ervaren, onderzoekers, beleidsmakers, mediaprofessionals, juristen en wie voor zo'n beroep in opleiding is - de kans te geven om over de grenzen van de situatie heen heen, de nieuwste kennis op te doen en uit te wisselen. Naast het plenaire programma werden er ook keuzesessies georganiseerd (deze zijn niet opgenomen).

'De hokjes voorbij' is een samenwerkingsverband van:

(Logo's van) Open Universiteit, Samen Sterk Zonder Stigma, Kenniscentrum Phrenos en het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie

Met medewerking van:

(Logo van) Rino Zuid