null Symposium Suster Bertken: Europa 75 jaar vrede. En hoe nu verder?

CW_SusterBertken_12681_head_large.jpg
Leren
Symposium Suster Bertken: Europa 75 jaar vrede. En hoe nu verder?
We herdenken dit jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog met het thema 75 jaar vrijheid. Op allerlei plaatsen wordt stilgestaan bij de gruweldaden van die verschrikkelijke oorlog. Er worden excuses aangeboden, boeken gepubliceerd, overlevenden geïnterviewd, vragen gesteld over hoe we de herinnering levend kunnen houden voor de huidige en toekomstige generaties. We vieren dit jaar dat we sinds 1945 in vrijheid hebben kunnen leven. Maar betekent dit ook dat we 75 jaar vrede hebben gehad? Tijdens dit symposium op 14 november 2020 in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht zullen gerenommeerde sprekers antwoord geven op deze en vele andere vragen.

We herdenken dit jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog met het thema 75 jaar vrijheid. Op allerlei plaatsen wordt stilgestaan bij de gruweldaden van die verschrikkelijke oorlog. Er worden excuses aangeboden, boeken gepubliceerd, overlevenden geïnterviewd, vragen gesteld over hoe we de herinnering levend kunnen houden voor de huidige en toekomstige generaties. We vieren dit jaar dat we sinds 1945 in vrijheid hebben kunnen leven. Maar betekent dit ook dat we 75 jaar vrede hebben gehad?

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze bedreigingen van de vrede geweest. Denk aan de Koude Oorlog en het terrorisme. Ook in de toekomst liggen bedreigingen op de loer: 21ste-eeuws nationalisme in de vorm van nationaal populisme en orthodox-islamitisch extremistisch geweld. Actueel is de oplopende spanning in het Midden-Oosten, de controverse tussen Iran en de Verenigde Staten, de nog altijd voortdurende burgeroorlog in Syrië, het opnieuw toenemend antisemitisme en de vreemdelingenhaat. Hoe kunnen we de betekenis van een en ander begrijpen in het licht van de geschiedenis en met het oog op de toekomst?

Frank Inklaar en Ivo van de Wijdeven zullen terugkijken naar wat zich sinds de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld tussen Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Frank Inklaar zal ingaan op de rol en betekenis van de Marshallhulp bij het ontstaan van de Koude Oorlog. Ivo van de Wijdeven plaatst de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa in historisch perspectief. Carolien Roelants en Maarten van Rossem richten onze aandacht op de toekomst. Carolien Roelants neemt de betekenis en draagwijdte van de kwestie Iran-VS onder de loep. Maarten van Rossem analyseert voor ons de geopolitiek in de 21ste eeuw.

Programma

  • 10.15 – 10.50 uur: Inloop met koffie
  • 10.50 – 11.00 uur: Inleiding
  • 11.00 – 11.45 uur: Marshallplan: aanzet tot de Koude oorlog? Frank Inklaar
  • 11.45 – 12.30 uur: Actuele dreiging: de kwestie Iran – VS, Carolien Roelants
  • 12.30 – 14.00 uur: Lunch
  • 14.00 – 15.00 uur: Bevrijders en beschermers: de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa in historisch perspectief, Ivo van de Wijdeven
  • 15.00 – 16.00 uur: Geopolitiek in de 21ste eeuw, Maarten van Rossem
  • 16.00 uur: Borrel

CW-Debat

In het kader van het studieonderdeel ‘Cultuurwetenschappelijk debat’ wordt dit symposium gehonoreerd met 8 studie-uren.

Inschrijven en betaling

De kosten voor het symposium bedragen €27,50 voor leden van Suster Bertken en €32,50 voor OU-studenten en introducees.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@susterbertken.nl. Vermeld daarbij uw eigen naam en die van uw introducee(s).

Uw inschrijving is definitief na ontvangst van bovenstaand bedrag op bankrekeningnummer NL46 INGB 0008 0312 77 ten name van Suster Bertken o.v.v. Symposium 75 jaar vrede.

Wanneer u (tijdig) heeft betaald, staat u geregistreerd als deelnemer. U krijgt daarvan niet nogmaals een bevestiging.

Over de sprekers

Dr. Frank Inklaar is als universitair docent voor moderne en contemporaine geschiedenis verbonden aan de Faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Zijn expertise ligt o.a. op het terrein van de Amerikanistiek, Amerikanisering, en de geschiedenis van de Marshallhulp.

Drs. Carolien Roelants is journaliste en schrijver. Zij werkte dertig jaar als Midden-Oostenredacteur voor NRC Handelsblad. Naast haar verslaglegging en duiding van ontwikkelingen in het Midden-Oosten voor de krant schreef ze enkele boeken over de regio, waaronder ‘Iran achter de schermen’ en samen met collega Paul Aarts ‘Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen’.

Drs. Ivo van de Wijdeven is historicus en werkt als politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Schrijft daarnaast artikelen en verhalen voor media als NRC Handelsblad, De Correspondent, etc. In het in 2019 verschenen ‘De nieuwe rafelrand van Europa’ duikt hij in de geschiedenis van Europa’s langdurige haat-liefdeverhouding met het Verenigd Koninkrijk en met de Verenigde Staten en plaatst hij de huidige verhoudingen in historisch perspectief.

Prof. em. Maarten van Rossem is ‘s lands bekendste historicus en Amerikadeskundige. Voormalig bijzonder hoogleraar geschiedenis in Utrecht (1997-2008). Hij is een veelgevraagd commentator op radio en tv en staat bekend om zijn diepgravende interviews, scherpe analyses en verrassende opinies.

Meer nieuwsberichten                                                                                                                Meer agenda items