De Open Universiteit is een onderzoek gestart naar de factoren die een rol spelen bij het welzijn van mensen die voor het eerst ouder worden. We richten ons hierbij zowel op de zwangerschap als de periode na de geboorte van het eerste kind.
Onderzoek naar welbevinden en persoonlijke groei bij nieuwe ouders
Veel mensen vinden de overgang (transitie) naar ouderschap de meest vreugdevolle en tegelijkertijd ook de meest uitdagende periode van hun leven. Deze periode kan erg stressvol zijn voor nieuwe ouders, maar tegelijkertijd kan er ruimte ontstaan voor positieve veranderingen en groei. Het doel van dit onderzoek is om de transitieperiode naar het eerste ouderschap in kaart te brengen. We willen inzicht krijgen in de factoren die deze transitie positief kunnen beïnvloeden.
Zo hopen we deze groep te kunnen helpen om zo goed mogelijk te functioneren en zich zo prettig en gelukkig mogelijk te voelen in hun eerste zwangerschap en eerste ouderschap. Ook kunnen we degenen die deze groep begeleiden, zoals verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, kinderartsen, helpen om deze groep nog beter te ondersteunen in deze mooie en bijzondere levensfase.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in?
Deelname bestaat ten eerste uit het invullen van een algemene lijst met je gegevens. Daarna krijg je - afhankelijk van je zwangerschapsduur of de leeftijd van je kindje - maximaal vier keer een online vragenlijst. Je krijgt automatisch per mail een uitnodiging om de vragenlijst(en) in te vullen. Dit kun je online doen en op een moment dat jou het beste uitkomt.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
Om nieuwe ouders te kunnen ondersteunen in hun zwangerschap en prille ouderschap is het belangrijk om te leren hoe zij deze overgangsperiode ervaren. Veel onderzoek is met name gericht op problemen die kunnen ontstaan in deze periode, zoals psychische klachten. Wij willen in ons onderzoek juist ook aandacht besteden aan het welzijn van nieuwe ouders vanuit een positief perspectief. Wat maakt nu dat nieuwe ouders een positief gevoel overhouden aan deze periode? Wat helpt daarbij en hoe kan deze kennis worden ingezet om anderen te helpen die deze transitie nog door gaan maken? Hierbij zijn wij bijvoorbeeld benieuwd naar het verschil tussen de zwangere en de partner als het gaat om de beleving en het wennen aan hun nieuwe rol als ouder.
Om deze vragen te kunnen beantwoorden zijn veel onderzoeksgegevens nodig! Meedoen levert een belangrijke bijdrage aan onze wetenschappelijke kennis op dit gebied. Met jouw bijdrage hopen wij jonge ouders in de toekomst te ondersteunen in hun nieuwe rol.
Meer informatie en aanmelden
Ben jij of je partner in verwachting van jullie eerste kind, of ben je net voor het eerst ouder geworden? Dan zijn wij op zoek naar jou! Op deze website vind je meer informatie over het onderzoek en, indien je geïnteresseerd bent, kun je je aanmelden voor deelname.