PSY_Dwangstoornis_24745_head_large.jpg

Kun je dwangstoornissen bij jongeren behandelen met virtual reality?

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan een obsessieve-compulsieve stoornis - ofwel een dwangstoornis. Hoe ouder iemand wordt, hoe lastiger zo’n dwangstoornis te behandelen is. De Open Universiteit onderzoekt daarom een laagdrempelige manier om jonge OCD-patiënten te behandelen: met virtual reality.

Mensen met OCD hebben terugkerende nare gedachten (obsessies). Die proberen ze onschadelijk te maken door dwanghandelingen (compulsies) uit te voeren, bijvoorbeeld schoonmaken, tellen of controleren. Compulsies kunnen ook bepaalde gedachten zijn.

Exposuretherapie

Zonder goede behandeling wordt de stoornis vaak erger. Het is daarom belangrijk om vroeg te starten met behandelen, liefst met een bewezen effectieve techniek zoals exposuretherapie. Bij deze therapie stel je patiënten bloot aan datgene waarvoor ze bang zijn, zonder dat ze hun dwanghandelingen mogen uitvoeren.

Onderzoek naar inzet virtual reality

Maar exposuretherapie kent enkele praktische nadelen. Zo moet je er vaak voor op pad - en dat kost tijd en geld. Daarom wordt deze techniek helaas niet altijd gebruikt. Om de drempel te verlagen, onderzoekt de vakgroep Klinische Psychologie of exposurebehandeling met virtual reality een optie is.

Wat vinden de betrokkenen?

Hoe denken kinderen en jongeren met OCD, hun ouders en behandelaars hierover? Om dat te weten te komen, gaan we met hen in gesprek. De afgelopen tijd hebben we behandelaren geïnterviewd over hun ervaringen met exposuretherapie bij OCD. Zij kregen een rondleiding door onze virtual reality-omgeving. Daarna vroegen we of deze omgeving volgens hen geschikt is voor behandeling van OCD bij jongeren - en wat ze zouden aanpassen of toevoegen.

Jongeren met OCD interviewen

Momenteel werven we jongeren met OCD (8-23 jaar) - zo mogelijk samen met een van hun ouders. We vragen of zij iets over hun aandoening en eventuele behandeling willen vertellen, en hoe ze denken over virtual reality. Natuurlijk volgt ook hier een rondje door de VR-omgeving. Wat vinden jongeren met OCD en hun ouders daarvan en wat ze zouden veranderen?

Meedoen?

Op grond van de interviews wordt de virtuele omgeving aangepast. Uiteindelijk wordt deze uitgetest in lopende behandelingen. Op deze website vind je via het menu aan de linkerkant meer informatie over dit onderzoeksproject. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar Petra Butler.