Wat gaan we allemaal onderzoeken?
Ons onderzoeksproject bestaat uit de volgende onderdelen:
- Studie 1: Een systematisch literatuuronderzoek naar het gebruik van virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) bij de diagnose en behandeling van een obsessieve-compulsieve stoornis (meestal wordt de Engelse afkorting gebruikt: OCD).
- Studie 2: Individuele diepte-interviews met kinderen/jongeren (8-23 jaar) met OCD, elk samen met één ouder of verzorger. Beiden krijgen een rondleiding door de therapeutische VR-omgeving die we willen aanpassen voor behandeling van dwang. Het interview gaat over het hebben van OCD, de behandeling daarvan met (exposure)therapie*, en de inzet van virtual reality daarbij. Ook geven jongeren en ouders hun mening over de VR-omgeving.
- Studie 3: Individuele diepte-interviews met behandelaars van kinderen en jongeren met OCD. Zij krijgen een rondleiding door de therapeutische VR-omgeving en geven daarover hun professionele mening. Het interview gaat over hun ervaringen met de behandeling van OCD, hun visie op exposuretherapie en op de inzet van virtual reality daarbij. Deze interviews zijn vrijwel afgerond.
- Studie 4
4a: Een selectie van aanpassingen/toevoegingen wordt gerealiseerd in de VR-omgeving. Deze wijzigingen worden kleinschalig uitgetest.
4b: De aangepaste VR-omgeving wordt in individuele onderzoeken uitgetest tijdens exposurebehandelingen van jongeren (8-23 jaar) met OCD. Na de VR-exposuretherapie krijgen deze jongeren ook exposuretherapie 'in vivo'(in het echt), om te kijken of deze iets toevoegt.
*Bij exposuretherapie worden mensen met dwang blootgesteld aan wat hen de meeste angst of onrust geeft. Daarna mogen ze geen dwanghandelingen verrichten. Mensen met smetvrees mogen dus niet langdurig hun handen wassen na bijvoorbeeld het aanraken van een deurklink.