Vlaanderen_03_head_large.jpg

Als Vlaamse student naar de Open Universiteit

De Open Universiteit is een Nederlandse Universiteit. Sinds onze oprichting in 1984 verwelkomen wij graag en veel Vlaamse studenten. Wij werken nauw samen met de universiteiten van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven.

In elke Vlaamse universiteit vind je een studiecentrum van de Open Universiteit. Hier zitten Vlaamse studieadviseurs klaar om jou alles te vertellen over onze opleidingen en hoe studeren op afstand in de praktijk werkt. In onze studiecentra zijn ook tentamens, lezingen en andere bijeenkomsten waar je docenten en studenten kunt ontmoeten, dichtbij je eigen woonplaats.

Internationaal erkend diploma

Na afronding van een bachelor of master aan de Open Universiteit ontvang je een Nederlands internationaal erkend diploma. De Nederlandse graden 'bachelor', 'master' en 'doctor' zijn qua niveau volledig gelijkwaardig aan de gelijknamige Vlaamse graden.

Toch kan het nodig zijn om je diploma specifiek gelijkwaardig te laten verklaren aan een diploma van een Vlaamse universiteit. Dat is om puur inhoudelijke redenen het geval bij bepaalde studies en beroepstitels. Of als een werkgever daarom vraagt.

Je kunt de zogeheten 'specifieke gelijkwaardigheid' zelf aanvragen via het National Academic & Professional Recognition & Information Centre (NARIC).

Wat kost studeren aan de Open Universiteit?

Bij de Open Universiteit betaal je studiegeld (collegegeld) per studiepunt. Als je nooit eerder aan een Nederlandse universiteit het gestudeerd, dan ontvang je subsidie van de Nederlandse overheid en betaal je wettelijk collegegeld. Studeerde je wel eerder aan een Nederlandse Universiteit? Dan wordt het instellingcollegegeld van kracht.

  • Wettelijk collegegeld voor bachelor- en mastercursussen: € 67,14 per studiepunt
  • Instellingscollegegeld voor bachelorcursussen: € 110,84 per studiepunt
  • Instellingscollegegeld voor mastercursussen: € 147,96 per studiepunt

Meer informatie?

 

Vraag advies bachelor Vraag advies master Studiegids aanvragen