23108_Kaartje_studiecentra_Vlaanderen_versie2_head_large.jpg

Studiecentra in Vlaanderen

Binnen elke Vlaamse universiteit is een studiecentrum van de Open Universiteit gevestigd. In dit studiecentrum zijn medewerkers werkzaam die studenten en belangstellenden begeleiden bij studieadvies en andere zaken. Een groot voordeel is dat deze medewerkers ook kennis hebben van de universiteit waarbinnen het studiecentrum is gevestigd. De universiteiten bieden de Open Universiteit de ruimte en de faciliteiten om deeltijds studeren voor volwassenen aan te bieden.

Contact

Studiecentrum Antwerpen Telefoon: +32 3 265 47 71 info-ou@uantwerpen.be
Studiecentrum Brussel Telefoon: +32 2 629 35 06 openuniversiteitbrussel@vub.be
Studiecentrum Gent Telefoon: +32 9 331 00 66 openuniversiteit@ugent.be
Studiecentrum Hasselt Telefoon: +32 11 26 81 62 openuniversiteit@uhasselt.be
Studiecentrum Kortrijk Telefoon: +32 56 24 61 39 oukulak@kuleuven.be
Studiecentrum Leuven Telefoon: +32 16 32 82 10 info.ou@kuleuven.be

Openingsuren

Omdat studenten bij de Open Universiteit studeren naast een baan of andere bezigheden is het bezoeken van de universiteit niet zo gemakkelijk. Je kan langskomen tijdens en na kantooruren en in een aantal studiecentra in de weekenden. Het afleggen van een tentamen kan zo op een geschikt moment worden ingepland. Kijk voor de exacte openingsuren op de website van het betreffende studiecentrum.

Studieadvies en medewerkers in het studiecentrum

Op de website wordt heel veel informatie over de bachelor- en masteropleidingen gegeven. Wanneer je besluit te gaan studeren is het verstandig je plannen met een studieadviseur door te nemen om een zo optimaal mogelijk studietraject te bepalen. De studieadviseur weet exact de weg binnen de faculteit en geeft tips over de voorbereiding, planning en volgorde van de studie. Dat is erg handig. Zeker wanneer je naast de studie ook nog gewoon elke dag moet gaan werken.

Naast het inhoudelijke studieadvies is het aan te raden om je ook goed te informeren over de specifieke gang van zaken voor jou als Vlaamse student bij een Nederlandse universiteit. Studeren aan een Nederlandse universiteit is geen probleem, maar er bestaan afwijkende wettelijke regels en de medewerkers in het studiecentrum helpen graag bij de uitleg hiervan.

Wanneer kom je in het studiecentrum?

Het studiecentrum is de aangewezen plek om medewerkers van de Open Universiteit persoonlijk te ontmoeten en te raadplegen. In het studiecentrum is een tentamenruimte aanwezig waar alle tentamens afgelegd worden (behalve online opdrachten).

Bij sommige cursussen horen groepsbijeenkomsten waarbij de docent van de cursus dieper ingaat op de studiestof. Wanneer deze niet in een online classroom plaatsvinden, dan wordt een bijeenkomst in een van de studiecentra gegeven. Het kan mogelijk zijn dat je dan in een andere stad naar de bijeenkomst moet gaan.

Docenten geven naast studiebegeleiding bij de studie ook regelmatig lezingen over specifieke onderwerpen die erg interessant zijn om bij te wonen. Soms zijn de lezingen bedoeld als aanvulling bij de studie, maar ook geven docenten af en toe een lezing over hun brede expertise en dan zijn deze ook toegankelijk voor een breder publiek.