ALG_FinancieleRegelingen_18786_head_large.jpg

Financiële regelingen voor Vlaamse studenten

Studeren aan de Open Universiteit hoeft niet duur te zijn. Dankzij verschillende subsidies, kortingen en regelingen van de Vlaamse en Nederlandse overheid kunnen Vlaamse studenten hun studie op een betaalbare manier combineren met werk en gezin. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden.

Groeipakket: financiële steun voor ouders van studenten tot 25 jaar

Ben je tussen de 18 en 25 jaar en volg je hoger onderwijs? Dan kunnen je ouders onder bepaalde voorwaarden nog recht hebben op een Groeipakket: een maandelijkse financiële steun van de Vlaamse overheid.

Voorwaarden:

  • Je bent op 30 november ingeschreven voor minstens 27 studiepunten in het hoger onderwijs in België of een gelijkwaardige buitenlandse opleiding.
  • De opleiding komt overeen met een erkend programma of volledig leerplan.
  • Ook bij latere inschrijving of gespreide inschrijving telt het aantal studiepunten samen.

Let op: als je in de loop van het academiejaar minder dan 27 studiepunten opneemt of stopt met studeren, vervalt het recht op het Groeipakket. Er zijn wel uitzonderingen, zoals bij diplomajaren, GIP-jaren of een doctoraat.

Ook bij specifieke situaties zoals privéonderwijs, combinaties van secundair en hoger onderwijs, of online studeren vanuit Oekraïne, kan er recht blijven bestaan. Bekijk de volledige voorwaarden en voorbeelden op: groeipakket.be.

KMO-portefeuille: voor kleine en middelgrote ondernemingen

De KMO-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse overheid voor kleine en middelgrote ondernemingen. Kleine ondernemingen krijgen 30% steun en middelgrote ondernemingen 20% voor investeringen in opleiding en advies. De Open Universiteit is erkend als dienstverlener (erkenningsnummer: DV.O247148), waardoor studenten via deze regeling steun kunnen aanvragen voor opleidingen die aansluiten bij specifieke thema’s.

Je komt in aanmerking voor KMO-steun als je opleiding of cursus valt onder één van deze thema’s:

  • Beroepsspecifieke competenties
  • Bedrijfsstrategie
  • Digitalisering
  • Duurzaamheid
  • Financieel inzicht
  • Innovatie
  • Internationalisering
  • Personeelsmanagement

Een duidelijke beschrijving van de thema’s is te vinden onder voorwaarden op kmo-portefeuille.be. Voor het thema 'beroepsspecifieke competenties' geldt een aparte lijst van subsidiabele opleidingen.

Bekijk een handig overzicht van de opleidingen die voor steun in aanmerking komen én voor welk thema. Controleer dit zeker, zodat je het juiste thema selecteert voor je aanvraag. Vermeld bij je aanvraag ook altijd de cursuscode, zodat de Open Universiteit je aanvraag vlot kan controleren.

Studenten die ingeschreven staan voor een open bachelor en twijfelen of inzet van de KMO-portefeuille mogelijk is, kunnen een e-mail sturen naar info@ou.nl.

Opleidingscheques: bij loopbaanbegeleiding

Wanneer een cursus of opleiding van de Open Universiteit wordt aangeraden in het kader van loopbaanbegeleiding, dan kan deze met opleidingscheques worden betaald. Kijk voor meer informatie op de website van vlaanderen.be.

Levenlanglerenkrediet (LLLK): studiefinanciering van DUO

Als Vlaamse student aan de Open Universiteit kun je een lening aanvragen via het Nederlandse levenlanglerenkrediet. Deze lening wordt verstrekt door DUO en moet na je studie worden terugbetaald. Je vindt alle informatie en aanvraagprocedures op duo.nl.

KCOU-kortingsregeling: bij een laag inkomen

Heb je een laag inkomen en kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering of het levenlanglerenkrediet? Dan kun je gebruikmaken van de KCOU-regeling van de Open Universiteit. Hiermee krijg je 50% of zelfs 80% korting op het wettelijke collegegeld.

Voorwaarden:

  • Je hebt geen recht op (Nederlandse) studiefinanciering of LLLK.
  • Je komt in aanmerking voor wettelijk collegegeld.
  • Je (gezamenlijk) belastbaar inkomen ligt onder 110% van het belastbaar minimumloon.
  • Je hebt geen voordeel uit sparen en beleggen.

De korting geldt vanaf 1 januari (of de dag van afgifte) tot en met 31 december van het betreffende jaar. Vraag de regeling aan vóór je je inschrijft. Meer info via ou.nl/kcou.

Tijdskrediet: combineer werk en studie

Werk je in de privé- of non-profitsector in Vlaanderen? Dan kun je je loopbaan tijdelijk onderbreken via tijdskrediet. Dit kan voltijds of deeltijds (1/2 of 1/5), op voorwaarde dat je minstens twee jaar anciënniteit hebt binnen de onderneming en jaarlijks minstens 27 studiepunten volgt.

Je ontvangt een maandelijkse uitkering van de RVA. Soms komt daar nog een extra premie van de Vlaamse overheid bovenop. Kijk voor meer info op vlaanderen.be/tijdskrediet.

Attesten worden ingevuld door medewerkers van de Vlaamse studiecentra.

Vlaams zorgkrediet: voor wie werkt in de openbare sector

Werk je in de openbare sector? Dan kun je Vlaams zorgkrediet aanvragen voor een tijdelijke onderbreking van je werk om te studeren (voltijds, 1/2 of 1/5). Je moet hiervoor minstens 9 studiepunten per jaar opnemen.

Met de simulator op vlaanderen.be/vlaams-zorgkrediet zie je meteen of je in aanmerking komt en hoeveel uitkering je kunt krijgen.

Ook hier kunnen attesten ingevuld worden door medewerkers van de Vlaamse studiecentra.

Vlaams opleidingsverlof: leren na loopbaanbegeleiding

Heb je recent een traject loopbaanbegeleiding gevolgd bij een erkend centrum? Dan kun je onder strikte voorwaarden Vlaams opleidingsverlof aanvragen. Je opleiding moet dan erkend zijn als 'loopbaangerichte opleiding' en minstens 32 uur fysieke contacturen per jaar omvatten.

Let op: online lessen of telefonisch contact tellen niet mee. Alle voorwaarden en info: werk.be.

Attesten worden ingevuld door de Vlaamse studiecentra.

Meer informatie?

Direct contact