PSY_GATEBULL_pesten_11947_head_large.jpg
Playground Heroes Game
 

Wat is de Playground Heroes videogame?

Playground Heroes is een educatief spel over discriminerend pesten, gemaakt voor kinderen. Kinderen van negen tot twaalf jaar oud die het spel spelen, worden aangemoedigd om veilig op te treden als verdedigers en vredestichters wanneer ze getuige zijn van op vooroordelen gebaseerde pesterijen onder leeftijdgenoten. Bij het spelen van het spel worden kinderen toegewezen aan een avatar met hun naam die deel uitmaakt van een team van zeven andere personages, met als doel het winnen van een wedstrijd voor het beste schoolplein in hun land. In alle scenario’s zijn de spelers getuige van op vooroordelen gebaseerde pestsituaties. Het oplossen van deze situaties zal leiden tot een positiever teamwork en betere middelen om samen te werken aan het bouwen van de beste speelplaats en het winnen van de wedstrijd. Kinderen krijgen positieve peer rolmodellen die als actieve omstanders optreden en meehelpen om discriminerende pesterijen op te lossen.

Wat zijn de doelstellingen van de Playground Heroes?

Deze videogame heeft als doel:

  • Het verminderen van morele onthechting en het ontwikkelen van empathie en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van kinderen die gepest worden vanwege vooroordelen (week 1);
  • Het verbeteren van kritische vaardigheden voor het evalueren van normen en druk van leeftijdsgenoten (week 2);
  • Het verbeteren van de eigen-effectiviteit met betrekking tot strategieën voor het effectief stoppen en ontmoedigen van op vooroordelen gebaseerde pesten (week 3).

Wat voor soort spel is het?

Het spel bestaat uit:

  • Dialogen tussen de gamefiguren en tussen de gamefiguren en de gebruiker van het spel
  • Op vooroordelen gebaseerde situaties waarop de speler wordt gevraagd te reageren door een van de drie actiegebieden te selecteren uit een meerkeuze lijst;
  • Toewijzing van middelen aan de speler als feedback op hun reacties op de vooroordelen gebaseerd pestgedrag. Deze feedback wordt verondersteld om keuzes te versterken die effectief zijn in het oplossen van vooroordelen op basis van pesten en om positief en productief teamwerk te bevorderen.
  • Bouwen aan sessies. De speler zal zich bezighouden met opbouwtaken waarvan de resultaten afhangen van de kwantiteit en de kwaliteit van de middelen die worden verkregen als gevolg van de effectiviteit van zijn interventie in op vooroordelen gebaseerd pestgedrag.

Wie zijn de personages in het spel?

Er zijn zeven personages in het spel die beschreven worden als de teamgenoten van de speler om het beste schoolplein van het land op te bouwen. De personages hebben een diverse achtergrond, die verschilt qua religie, afkomst en fysieke verschijning (een van de personages is doelwit omdat hij overgewicht heeft).

Voor wie is de Playground Heroes video bestemd?

Deze videogame is gericht op leerlingen van 10-12 jaar en wordt momenteel geëvalueerd in vier verschillende landen (UK, Slowakije, Nederland, Griekenland). Het spel zal online toegankelijk zijn voor andere landen en we ontvangen graag feedback van leerkrachten en scholen die er gebruik van maken.

Kan de Playground Heroes-video alleen al pesterijen op basis van vooroordelen bij kinderen in de beoogde leeftijdsgroep verminderen?

Playground Heroes maakt deel uit van een hele schoolinterventie. Het zal worden uitgevoerd samen met de bijbehorende lesplannen. Leerkrachten zullen ook de online training van leerkrachten over pesten op basis van vooroordelen volgen alvorens deze te geven. De Playground Heroes videogame is een essentieel en noodzakelijk onderdeel van deze interventie tegen discriminerend pesten, maar we raden aan om het te gebruiken met alle andere beschikbare middelen.

Het spel downloaden

Om het spel te downloaden, klikt u op de onderstaande link.

Playground Heroes V1.03

Download de broncode van de game.

Het gedownloade bestand is een .zip-bestand. Installatie van het spel is niet nodig, maar u moet wel het zip-bestand uitpakken om het spel te kunnen spelen. Hier kunt u de handleiding van het spel downloaden waarin wordt uitgelegd hoe het spel gebruikt moet worden:

OPMERKING: De meeste computers kunnen .zip-bestanden openen. Als u het bestand niet kunt openen, kunt u 7-zip gebruiken. Dit is een veilig en gratis programma en kan worden gedownload van https://www.7-zip.org/.