null Open Universiteit bouwt mee aan nieuwe hub voor burgerwetenschap: 'De BRUG'

ALG_OpenScience_Hub_BRUG_head_large.jpg

Open Universiteit bouwt mee aan nieuwe hub voor burgerwetenschap: 'De BRUG'

Open Science NL heeft vijf hubs geselecteerd die burgerwetenschap in Nederland verder gaan versterken. Eén daarvan is 'De BRUG: Diversiteit in Burgerwetenschap - Regionale UitwisselinG', een samenwerkingsproject waarin de Open Universiteit een actieve rol speelt.

Kennis uitwisselen

Het doel: burgerwetenschap inclusiever maken, met speciale aandacht voor groepen die nu minder vaak betrokken worden bij onderzoek. De hub ondersteunt projecten waarin burgers actief bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, gezondheid, welzijn of cultureel erfgoed. Door kennis uit te wisselen tussen disciplines én regio’s, helpt De BRUG om samenwerking tussen onderzoekers en burgers te versterken.

Open Universiteit

De Open Universiteit sluit met haar onderzoek en onderwijs goed aan bij deze ambities. Vanuit de Open Universiteit zijn Karin van Leersum, Montserrat Prats López, Gjalt-Jorn Peters, Thomas Gültzow en Mellanie Geijen bij het project betrokken.

De BRUG is een initiatief van de Radboud Universiteit, Radboudumc, Avans Hogeschool, Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, de Open Universiteit en diverse maatschappelijke partners.

Open Science NL

Met de toegekende subsidie van 400.000 euro biedt Open Science NL ruimte om burgerwetenschap te professionaliseren. De hubs fungeren als knooppunten voor kennis, ondersteuning, datamanagement en ethische begeleiding. Zo dragen ze bij aan een open en toegankelijke wetenschap voor én met iedereen.

Kijk voor meer informatie op de website van Open Science NL.