null Geluk op het werk

Geluk op het werk

  • Managementwetenschappen
  • MB3402
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De aandacht voor geluk op de werkvloer is enorm gegroeid in de afgelopen jaren. Dat is niet geheel onverklaarbaar als je bedenkt dat we een groot deel van ons leven werken. Werk draagt niet alleen bij via inkomen en sociale status, maar ook via bijvoorbeeld zingeving, sociale relaties met collega’s en de balans tussen werk en privé. Daarnaast laat onderzoek zien dat investeringen in geluk niet alleen de medewerkers ten goede komen; ze dragen ook op een positieve manier bij aan de bedrijfsresultaten. Tijd dus om te ontdekken hoe organisaties een beweging kunnen maken naar een gelukkige(re) organisatie en wat er allemaal op je pad kan komen als manager, organisatiedeskundige of HR-businesspartner wanneer je met geluk aan de slag gaat.

Het eerste blok van de cursus staat in het teken van de wetenschap van geluk. Vragen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Wat is geluk? Wat maakt ons gelukkig? En hoe beïnvloedt geluk ons gedrag en de keuzes die we maken? In het tweede blok gaan we dieper in op geluk in organisaties. We staan stil bij vragen zoals wat een organisatie kan doen om het geluk van de medewerker te versterken, hoe je het beste kunt leidinggeven aan geluk binnen organisaties en waarom interventies niet altijd het beoogde effect sorteren. Boeiende materie met veel impact.

Aan het einde van de cursus heb je een diepgaand begrip van wat geluk is, hoe je het kunt meten en welke factoren ermee samenhangen. Ook ben je in staat om het belang van geluk van medewerkers in een economische en organisatorische context te begrijpen en beschrijven. Je kunt in de praktijk een begin maken met de ontwikkeling van interventies, strategieën en beleid die het geluk van medewerkers bevorderen. Hierbij maak je gebruik van wetenschappelijke theorieën en empirisch bewijsmateriaal.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart, aanmelden binnen het academisch jaar 2024-2025 is niet meer mogelijk.

Begeleidingsvorm

De cursus heeft een vast startmoment en volgt een rooster waarin de studietaken en opdrachten zijn aangegeven. De begeleiding vindt plaats via feedback op ingeleverd werk en er is voorzien in vangnetbegeleiding van een docent.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Bijzondere verplichting (1e opdracht: 35% van het eindcijfer, 2e opdracht 65% van het eindcijfer).

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een digitale leeromgeving met wetenschappelijke artikelen en praktijkcases.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.