Public governance

Public governance

  • Managementwetenschappen
  • MM0404
  • 10 EC
  • Vanaf € 704
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Deze cursus gaat over 'public governance' in vormen die voor management interessant zijn. Speciale aandacht is er voor sturen in en van netwerken (network governance) en voor participatieve werkwijzen die kunnen helpen om complexe vraagstukken in de huidige samenleving op te pakken en te managen (participatieve governance).

Het sturen van netwerken waarin overheden en bedrijven, publieke en private organisaties samenwerken, is tegenwoordig de manier bij uitstek waarop overheden richting proberen te geven aan de samenleving. Dat gaat niet vanzelf, zoals vaak blijkt, bijvoorbeeld in Nederland met de overgang van de verantwoordelijkheid voor jeugd en sociale zorg naar gemeenten. Kunnen gemeenten de regie voeren in een complex samengaan van processen waarbij diverse publieke en private partijen betrokken zijn? Welke vormen van regie zijn eerder succesvol gebleken of juist niet? Hoe loopt het samenwerkingsproces tussen organisaties en welke factoren hebben invloed hierop? Hoe ontstaat er vertrouwen en commitment? Welke rol spelen tussentijdse resultaten? Deze praktische vragen sluiten nauw aan bij het recente wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van netwerken en het samenwerkingsproces dat in de cursus aan de orde komt.

Wanneer we spreken over participatieve governance, dan hebben we het over participeren aan (overheids)beleid. Bij participatie kun je zowel denken aan de vraag op welke wijze burgers/organisaties participeren binnen overheidsbeleid als op welke wijze de overheid kan participeren binnen initiatieven van burgers/organisaties.


Aan de hand van een aantal wetenschappelijke teksten maak je kennis met diverse vormen van (public) governance. Vervolgens verdiep je je in één van de vormen van governance. Op basis van recente wetenschappelijke literatuur leer je de cruciale vragen te onderscheiden die de belangrijkste wetenschappers stellen. Je maakt op basis hiervan een literatuursynthese die een theoretisch kader vormt voor je eigen scriptieonderzoek.

Leerdoelen
Tijdens deze cursus ontwikkel je:
- kennis op het gebied van (public) governance,
- inzicht in de kernvragen die wetenschappers stellen in onderzoek naar network governance en participatieve governance,
- vaardigheden in het formuleren van een eigen onderzoeksvraag in het verlengde van de wetenschappelijke kernvragen op het gebied van governance en het maken van een literatuursynthese die als theoretisch kader kan dienen voor je eigen scriptieonderzoek.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Management. De cursussen ASM 1, 2 en 3 zijn afgerond en je bent ingeschreven voor ASM 4 (of hebt deze cursus afgerond).
Aanmelden voor deze cursus is alleen mogelijk in combinatie met de bijbehorende cursus MM0202 Voorbereiding afstudeeronderzoek GOV.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Parallel aan deze cursus volg je de bijbehorende cursus MM0202 Voorbereiding afstudeeronderzoek GOV.

Aanmeldingsdata

Deze cursus wordt per 31-08-2024 uit het aanbod genomen.
Aanmelden is vanaf deze datum niet meer mogelijk.

Voorkennis

Kennis van de cursussen Advanced studies in management 1 t/m 4.
Een redelijk goede beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk voor het kunnen lezen en begrijpen van Engelstalige teksten.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Groepsbegeleiding met enkele bijeenkomsten (zie het rooster) en feedback op studietaken.

Docenten

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving met studietaken (en rooster), een opdracht en een digitaal kennisdomein.