Virtueel milieuadviesbureau: BSc Afstudeeronderzoek

Virtueel milieuadviesbureau: BSc Afstudeeronderzoek

  • Natuurwetenschappen
  • NB9906
  • 15 EC
  • Vanaf € 1056
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Het Virtueel milieuadviesbureau is een vorm van praktijkgericht onderwijs, waarin studenten samenwerken aan echte milieuopdrachten van opdrachtgevers uit het milieuwerkveld. In het Virtueel milieuadviesbureau InCompany Milieuadvies vervullen studenten functies die sterk overeenkomen met functies in de praktijk van het milieuwerkveld. Via een online werk- en leeromgeving kan het leeuwendeel van het werk vanuit de thuissituatie gedaan worden. De essentie van het adviesbureau is dat werken en leren tot één activiteit worden gemaakt. Verder is het essentieel dat men dat grotendeels gezamenlijk doet, in teamverband. Het werken in het bedrijf is er op gericht dat de student allerlei competenties verwerft. Daarmee is kennisverwerving geen doel op zich, maar slechts een middel tot het verwerven van competenties. Met elke student worden individuele afspraken gemaakt over het leren én werken in het bedrijf; daarin wordt vastgelegd op welke individuele competenties je je wilt richten.

Tijdens het werken in het bedrijf bouwt elke studentmedewerker een persoonlijk dossier op. Het dossier is een weergave van alle geleverde prestaties (individueel en in teamverband). Zo'n prestatie kan bijvoorbeeld zijn 'het leiden van een project', 'het schrijven van een (deel)verslag voor een externe opdrachtgever', 'het maken van modelberekeningen voor een project' of 'het geven van een presentatie over de projectvoortgang', Hoe je gericht werkt aan het verwerven van dit afgesproken persoonlijk leerdoel is onderdeel van je beoordeling.
De afstudeeropdracht van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen maakt integraal onderdeel uit van het Virtueel milieuadviesbureau; je voert deze bachelorthesis uit als individueel werkpakket binnen de milieuopdracht die jullie als team rapporteren naar de externe opdrachtgever. De eindbeoordeling is gebaseerd op individuele beoordelingen in combinatie met het teamresultaat.

Leerdoelen
In de cursus Virtueel milieuadviesbureau werk je aan de persoonlijke ontwikkeling tot een milieu-natuurwetenschapper op Bachelor-of-Science-eindniveau, op de competentiegebieden diagnose, onderzoek en interventie. Na het doorlopen van deze cursus kun je met ondersteuning bijdragen aan:
- het in kaart brengen en nader definiëren van een milieuwetenschappelijk probleem (competentiegebied: diagnose),
- het onderzoeken van een milieuprobleem vanuit een natuurwetenschappelijke invalshoek en de rapportage daarover aan het milieuwerkveld (competentiegebied: onderzoek),
- het ontwerpen en beschrijven van duurzame oplossingsrichtingen voor milieuproblemen (competentiegebied: interventie).

Daarnaast kun je na het doorlopen van de cursus:
- wetenschappelijk onderbouwde informatie, ideeën en meningen overdragen aan opdrachtgevers en collega's (wetenschappelijk rapporteren),
- een onderzoeksproject planmatig organiseren (voorbereiden, uitvoeren en afronden), zodat de afgesproken resultaten succesvol worden behaald,
- reflecteren op eigen ontwikkeling op het gebied van onderzoeksvaardigheden en het functioneren in projectteams,
- verantwoorde keuzes maken voor toekomstige stappen in de carrière (vervolgopleiding, arbeidsmarkt).

Meer informatie
http://www.ou.nl/web/incompany-milieuadvies

Ingangseisen

Als eis voor deelname aan de cursus NB9906 Virtueel milieuadviesbureau: BSc Afstudeeronderzoek moet je je propedeuse hebben behaald, moet NB9804 Research Approaches in Environmental Sciences (of de voorganger hiervan) zijn afgerond c.q. vrijgesteld, en moet minimaal 40EC in het verplichte en gebonden keuzedeel van de postpropedeuse zijn afgerond c.q. vrijgesteld. Daarmee toon je aan dat je genoeg kennis en vaardigheden hebt opgedaan (portfolio-eis) om toegelaten te worden tot deze cursus (zie uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling).

Toelichting aanmelden

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden.

Deze cursus vormt het afstudeeronderzoek van de BSc-opleiding Milieu-natuurwetenschappen. Kenmerkend voor het Virtueel milieuadviesbureau is dat studenten in teams van ongeveer vier studenten via de online leeromgeving samenwerken bij het uitvoeren van de opdracht, verkregen van een externe opdrachtgever. De cursus kan niet individueel worden bestudeerd. Bovendien gelden er ingangseisen om tot deze cursus toegelaten te worden. Om deze redenen wordt de cursus eenmaal per jaar aangeboden in het eerste semester (startend begin september en eindigend begin februari).
Voordat je je kunt aanmelden voor de cursus moet je eerst worden toegelaten door de examinator. Je meldt je aan voor deelname (vooraanmelding) door ruim van tevoren, liefst voor februari, een mail te sturen naar de studieadviseur via studieadvies.natuur@ou.nl
Je krijgt van de studieadviseur bericht of je wordt toegelaten tot de eerstvolgende run van de cursus. Deze vooraanmelding maakt het voor jou als student en voor ons als opleiding mogelijk om je deelname goed voor te bereiden. Late aanmelders kunnen we alleen toelaten als er op dat moment nog plaats is.
Nadat je toestemming hebt gekregen tot toelating krijg je bericht van de examinator dat je je definitief kunt aanmelden voor de cursus.
Je dient je te realiseren dat het een intensieve periode van 15EC in een half jaar betreft, waarin je 18 uur per week in je onderzoeksteam (van medestudenten) samenwerkt en contacten onderhoudt met een externe opdrachtgever en experts. We adviseren om deze vier dagdelen studietijd per week ruim vooraf in te plannen: door de online samenwerking maakt het niet uit op welke dagdelen je studeert. Daarnaast zijn er vijf verplichte dagbijeenkomsten ingeroosterd voor alle teams en docenten samen, waarvan er drie in studiecentrum Eindhoven en twee online.

Voorkennis

Naast de ingangseisen dien je te beschikken over voldoende digitale vaardigheden op het niveau van het Europees Computerrijbewijs (www.ECDL.nl wat inhoudt dat je een ruime beheersing hebt van Word, Excel en PowerPoint) en verwachten we van jou een positieve houding bij het online samenwerken met teamleden (http://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken).

Begeleidingsvorm

Bij deze cursus, je bachelorafstudeeropdracht, krijg je veel docentbegeleiding volgens een taakschema. Je werkt vanuit de opdrachten op de leeromgeving samen via MS Teams. Ook de begeleiding door de docenten (feedback, coaching, beoordelingen) ontvang je via dit platform.
Per run vinden vijf verplichte bijeenkomsten plaats: in het studiecentrum Eindhoven ontmoeten we elkaar op de startbijeenkomst en de eindpresentatie aan opdrachtgevers en verder zijn er drie tussentijdse bijeenkomsten in hybride of online vorm. Deze bijeenkomsten vinden overdag plaats op werkdagen.

Begeleidingsbijeenkomsten


Bijeenkomsten
Studiecentrum Eindhoven of on-line
Kwartiel 1 en 2 - begeleider: mw.dr.ir. A. Lansu
1. ma 11-09-2023 / 10.00-17.00 uur
2. di 12-10-2023 / 10.00-17.00 uur
3. do 02-11-2023 / 10.00-17.00 uur / on-line
4. do 07-12-2023/ 10.00-17.00 uur / on-line
5. do 18-01-2024 / 1.00-17.00 uur / Eindpresentatie

Docenten

mw. dr. ir. Angelique Lansu (examinator), dhr. dr. Wilfried Ivens (plv. examinator) , mw. dr. Jikke van Wijnen, dhr. dr. Raoul Beunen, mw. dr. Lisanne Groen.

Het aantal docenten is afhankelijk van het aantal teams.

Tentamenvorm

Scriptie.

Tentamentoelichting

Rapportages Afstudeeronderzoek (in deelresultaten).

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Je ontvangt enkele weken voor de start van de werkzaamheden:
- het Handboek Virtueel milieuadviesbureau,
- informatie voor het solliciteren en het kiezen van milieuonderzoek.
Nadere instructies worden rechtstreeks verstrekt vanuit de opleiding. Je krijgt na indeling in teams ook de beschikking over Microsoft Teams als communicatie- en samenwerkingsplatform.

Mediagebruik

Voor deelname aan het Virtueel milieuadviesbureau is het online kunnen samenwerken aan (online) documenten een voorwaarde. Het online communicatie- en samenwerkingsplatform en de bijbehorende ondersteunende voorzieningen vormen een essentieel onderdeel van de cursus. Hulpmiddelen die de studenten veelvuldig gebruiken tijdens het onderzoek staan op de opleidingssite Bachelor milieunatuurwetenschappen: het APA-style wetenschappelijk rapporteren, de Universiteitsbibliotheek voor toegang tot literatuurdatabases als Web of Science en Google Scholar, en de databases voor het beheer van literatuurreferenties zoals Endnote (gratis voor OU-studenten).

Digitale leeromgeving

Je start iedere cursus op de cursussite in de online leeromgeving (www.ou.nl/mijnOU). Je vindt daar de structuur van de cursus, de studietaken en een groot deel van het cursusmateriaal. Ook vind je daar voorbeelduitwerkingen, beoordelingscriteria, de opgenomen werkcolleges (indien beschikbaar) en de communicatie met de docent en medestudenten via het forum met vragen en antwoorden. Daarnaast krijg je toegang tot MS Teams als communicatie- en samenwerkingsplatform.