Compost draagt bij aan de plasticvervuiling in het milieu: volgens Ad Ragas is nader onderzoek nodig
Een tot nu toe onbekende bron van vervuiling door microplastics
Een nieuwe studie herleidde de verontreiniging van meststof terug tot huishoudelijk en supermarktafval. Composteringsafval wordt algemeen beschouwd als goed voor het milieu. Nu blijkt dat de compost, die van huishoudens en supermarkten wordt verzameld, een tot nu toe onbekende bron van microplastic verontreiniging is. Aldus een nieuwe studie in Science Advances van 4 april 2018.
Dit plastic verspreidt zich over velden, waar het mogelijk door wormen gegeten wordt en in de voedselketen terecht kan komen, het kan in het water terecht komen, of verder afbreken en in de lucht terecht komen, zegt Christian Laforsch, ecoloog aan de Universiteit van Bayreuth in Duitsland. Als het plastic eenmaal over de velden is verspreid, 'weten we het lot ervan niet'.
Wat zegt Ad Ragas in het artikel?
'Ik heb er nooit aan gedacht dat plastic in compost als meststof terecht zou komen. Maar als je erover nadenkt, is het logisch', zegt milieuwetenschapper Ad Ragas, die niet bij het werk betrokken was. Een krat rottende komkommers verpakt in plastic, de stickers op elke tros tomaten, die verpakking verdwijnt niet.
Ragas stelt dat compost waarschijnlijk niet zo veel microplastics bijdraagt aan het milieu in vergelijking met andere bronnen, zoals het slib van rioolzuiveringsinstallaties dat polyesterdeeltjes van het wassen van kleren bevat, en straatvuil, vol met rubberdeeltjes van autobanden. De mogelijke bijdrage van compost aan microplastics vervuiling verdient nader onderzoek, zegt Ragas. 'Dit roept veel vragen op die we nog niet bestudeerd hebben.'
Lees het volledige artikel op www.sciencenews.org.