Klimaatadaptatiebeleid Lock-ins: een 3 x 3-benadering
Sommige maatschappelijke sectoren zijn meer voorbereid op klimaatverandering dan andere. In enkele sectoren is men al volop bezig met klimaatverandering, in andere doet men vrijwel niets of neemt men alleen selectieve actie. In het project wordt gekeken naar 'lock-ins' als mogelijke verklaring voor geen actie of selectieve actie in het klimaatadaptatiebeleid. Lock-ins zijn vastgeroeste situaties waarin diverse samenhangende belemmeringen ervoor zorgen dat men voort wil gaan op een eerder gekozen pad, en geen rekening kan of wil houden met klimaatverandering. In het project wordt gekeken naar diverse soorten lock-ins en hun invloed op beleid wordt onderzocht. Hieronder infrastructurele en institutionele lock-ins, die bijvoorbeeld spelen in het Nederlandse waterbeheer, waarin er voor miljarden in dijken is geïnvesteerd, die worden beheerd door waterschappen. Alternatieve benaderingen, bijvoorbeeld een meer natuurlijke aanpak van de klimaatadaptatie, hebben het moeilijk in deze context. Het project zal zich richten op Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (3 landen), waarbij vergelijkend onderzoek naar klimaatadaptatie in het beleid ten aanzien van de watersector, de gezondheidzorg, en het natuurbeheer zal worden gedaan (3 sectoren). De kernvraag is of er in het beleid ten aanzien van deze landen en sectoren sprake is van lock-ins of niet, waarom die dan zijn ontstaan of juist niet, en hoe die zijn te overkomen of juist te voorkomen.
Over Dave Huitema en team
Prof. dr. Dave Huitema is hoogleraar Milieubeleid aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het milieubeleid, specifiek kwesties als beleidsgericht leren en innovatie, de rol van beleidsexperimenten en beleidsevaluatie bij beleidsdynamiek, en de strategieën van beleidsondernemers. Hij is één van de redacteuren van het recent bij Cambridge University Press verschenen boek 'Governing Climate Change: Polycentricity in Action?' (beschikbaar in open access).
Dr. Angela Oels is universitair docent Milieubeleid aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op big data en kunstmatige intelligentie en de rol die deze kunnen spelen in duurzaamheidstransities. Dr. Angela Oels is projectleider van het project 'Making the smart city safe for citizens' dat wordt gefinancierd onder het OU-onderzoeksprogramma De Veilige Stad.
Programma 'Open Research Area for the Social Sciences'
De financiering is afkomstig van de 'Open Research Area for the Social Sciences' (ORA); een programma dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door de nationale financieringsorganisaties van Frankrijk, Duitsland en Nederland (NWO), alsmede de Economic and Social Research Council uit het Verenigd Koninkrijk en de Japanse Maatschappij voor de Bevordering van de Wetenschap. ORA is een regeling die tot doel heeft de internationale samenwerking op het gebied van de sociale wetenschappen te versterken. Het project van de Open Universiteit en partners werd ingezonden bij de vijfde open uitnodiging tot het indienen van voorstellen sinds de invoering van de regeling in 2010. Er werden bij deze uitnodiging zo’n 300 voorstellen ingediend, waarvan er uiteindelijk 16 zijn gefinancierd. Er is in totaliteit 17 miljoen euro toegekend in deze ORA ronde.