null Literatuurstudie

Literatuurstudie

  • Psychologie
  • PB0712
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Voor het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek is het nodig zicht te krijgen op de stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur. Een literatuurstudie kan richting geven aan de onderzoeksvraag, een beeld geven van de relevantie van een onderzoeksvraag, weergeven vanuit welke theoretische invalshoeken tot nu toe naar het probleem is gekeken en met welk resultaat, en uiteindelijk leiden tot nieuwe onderzoeksvragen. Daarnaast kan literatuuronderzoek ook een onderzoeksmethode op zichzelf zijn. Door het bestuderen van recente literatuur krijgen sociale wetenschappers een goed beeld van alles wat er al bekend is over een bepaald onderwerp, zodat toekomstige onderzoeksvragen en beleid hierop afgestemd kunnen worden. Tijdens je studie zul je verschillende malen een literatuurstudie moeten verrichten.

In de cursus Literatuurstudie leer je hoe je een dergelijk literatuuronderzoek opzet, uitvoert en rapporteert. De nadruk zal in deze cursus liggen op het opstellen van een probleemstelling en een zoekplan voor literatuuronderzoek, het uitvoeren van een literatuurzoektocht, het selecteren van de gevonden bronnen op bruikbaarheid en relevantie, het rapporteren van (de resultaten van) het zoekproces in een zoektochtbeschrijving, het interpreteren, kritisch beoordelen en integreren van de informatie uit de als relevant bestempelde bronnen en het schrijven van een inleiding van een onderzoeksverslag op basis van deze literatuur.

Leerdoelen
Nadat je de cursus hebt afgerond, bent je in staat om:
- een probleemstelling (incl. probleemschets, vraagstelling, deelvragen en doelstelling) te formuleren
- een zoekplan voor een literatuurstudie op te zetten
- op basis van een vooraf opgesteld zoekplan een literatuurstudie uit te voeren met gebruikmaking van wetenschappelijke zoekmachines
- een uitgevoerde literatuurstudie te documenteren in een zoektochtbeschrijving
- wetenschappelijke artikelen te beoordelen op bruikbaarheid en relevantie
- de gegevens uit wetenschappelijke artikelen te interpreteren en kritisch te beoordelen
- de gegevens uit (meerdere) wetenschappelijke artikelen te vergelijken en te integreren
- op basis van de literatuurstudie een helder geschreven inleiding op te stellen conform APA-7 richtlijnen waarin vanuit het eerdere onderzoek en de tekortkomingen daarbij de relevantie van het voorgenomen onderzoek wordt betoogd.

Ingangseisen

Je moet in de bacheloropleiding Psychologie ten minste 25 studiepunten afgerond hebben, waaronder de cursus Onderzoekspracticum inleiding onderzoek (PB0212).
Studenten in een premaster van Psychologie, of bachelor of premaster Onderwijswetenschappen waarvan de cursus Literatuurstudie deel uitmaakt, moeten de cursus Onderzoekspracticum inleiding onderzoek (PB0212) of de cursus Methoden van onderzoek (OB0302) hebben afgerond of een lopende inschrijving hebben voor een van deze cursussen.
Tevens moeten studenten van de bachelor Lerarenopleiding de cursus Leren in beeld (OB0902) hebben afgerond of een lopende inschrijving hebben voor deze cursus.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Voor de tentamenopdracht krijg je een docent aangewezen die je hierbij zal begeleiden en de opdracht zal beoordelen. Je kunt vragen stellen over het cursusmateriaal via het discussieforum waar de docent/examinator deze zal beantwoorden.
Houd bij de planning van deze cursus rekening met de feedbacktermijnen van de docent bij de tentamenopdracht en met de verwerkingstijd van het resultaat.


Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

In de tentamenopdracht doorloop je aan de hand van vier opdrachten (A t/m D) de uitvoering van een literatuurstudie, om te komen tot een inleiding voor een onderzoeksverslag. Het eindresultaat wordt gevormd door de eindproducten van de vier opdrachten:

A zoekplan
B beschrijving van de zoektocht
C kritische verwerking van relevante artikelen
D rapportage in vorm van een inleiding voor een onderzoeksverslag

Bij deze cursus (met een minimale doorlooptijd van elf weken) wordt twee maal tussentijdse feedback gegeven. Daarna volgt de beoordeling van de tentamenopdracht. Feedback en beoordelingen worden meestal binnen drie weken gegeven. Als dit anders is, geeft de docent dit aan. Nadat de definitieve versie van de eindopdracht is nagekeken, duurt het nog zo'n twee weken voordat je de uitslagbrief van het tentamenbureau ontvangt. In een vakantieperiode zal de feedbacktermijn en verwerkingstijd langer zijn. Houd hier rekening mee als je binnen je studieplanning voor een bepaalde datum een eindcijfer nodig hebt. Als je problemen ondervindt bij het uitvoeren van de tentamenopdracht en/of je meer tijd nodig hebt om de feedback van de docent te verwerken, dan zal de doorlooptijd vanzelfsprekend langer zijn.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit de online leeromgeving (Brightspace) en de (Engelstalige) APA-Manual (7e editie) als naslagwerk. Het cursusmateriaal in de online leeromgeving bestaat uit studietaken, waarin informatie wordt gegeven en met opdrachten om met de stof te kunnen oefenen.

Digitale leeromgeving

Na inschrijven kun je gebruikmaken van de online leeromgeving. Hier kun je met medestudenten en de docent(en) informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.