null Poleimoslezing in Antwerpen: Clara Peeters en het nieuwe kijken

CW_Poleimos_ClaraPeeters_Prado_head_large.jpg
Leren
Poleimoslezing in Antwerpen: Clara Peeters en het nieuwe kijken
In het studiecentrum in Antwerpen geeft Gaby Gysemans (OU-alumnus) op zaterdag 19 januari 2019 een lezing over haar onderzoek rond de zeventiende-eeuwse schilderes van stillevens Clara Peeters. Er is erg weinig geweten over haar, met uitzondering van hoe ze eruit zag. In verschillende van haar stillevens verborg zij immers een zelfportretje, gereflecteerd in de rand van een karaf of de bolle uitstulping van een pronkbeker.

Miniatuurzelfportretjes

De scriptie van Gaby Gysemans, ‘reflexy-const’: de weerspiegelde zelfportretten in de stillevens van Clara Peeters, onderzocht de betekenis van die miniatuurzelfportretjes. Tijdens de lezing worden er ook verbanden gelegd met Oudnederlandse schilders zoals Jan van Eyck, de picturale traditie, de ontwikkelingen in de optica, het wetenschappelijk observeren … 

Heb je interesse of wil je je (mede)studenten cultuurwetenschappen ontmoeten? Neem dan deel aan deze activiteit. 

Locatie

Zaterdag 19 januari 2019 van 10.00 tot 12.00 uur (met aansluitend lunch).
Studiecentrum Antwerpen, Blindestraat 14, 2000 Antwerpen

Aanmelden

Wil je de lezing graag bijwonen? Meldt je dan aan via info-ou@uantwerpen.be onder vermelding van je naam en eventueel studentnummer. Deelname staat open voor iedereen, voor studenten is de lezing onderdeel van de cursus Het wetenschappelijk debat.

Er zijn geen kosten verbonden aan de lezing, de lunch na afloop in het Agora Caffee voor liefhebbers is voor eigen rekening.