Sanctieoplegging in het publieke domein
-
Rechtswetenschappen
-
RB4102
-
5 EC
-
Vanaf € 396
RB4102
RB4102
RB4102
RB4102
Inhoud
In deze tweede cursus van de minor staan sancties in het strafrecht en het bestuursrecht centraal. Bovendien komt daarbij aan bod hoe deze onderdelen van de betreffende rechtsgebieden zich tot elkaar verhouden.
Wat voor sancties kunnen worden opgelegd in het strafrecht en het bestuursrecht? In het bestuursrecht wordt onderscheid gemaakt tussen herstelsancties (denk aan de last onder bestuursdwang en de last onder dwangsom) en bestraffende sancties (zoals de bestuurlijke boete). Binnen het strafrecht wordt van oudsher onderscheiden tussen straffen (bijvoorbeeld de gevangenisstraf en de geldboete) en maatregelen (bijvoorbeeld de schadevergoedingsmaatregel of ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel). Vragen die in dit verband aan bod komen zijn of dat onderscheid nog opgeld doet en of het karakter van een bestuursrechtelijke herstelsanctie gelijk is aan dat van de strafrechtelijke maatregel. Voorbeelden van verdere onderwerpen die aan bod komen in de cursus zijn bewijzen in het strafrecht en in het bestuursrecht en de cumulatie van sancties in het strafrecht en het bestuursrecht.
Leerdoelen
De student is na afronding van deze cursus in staat om:
- de sancties die in het strafrechtelijke en het bestuursrechtelijke handhavingstraject kunnen worden opgelegd te beschrijven en te onderscheiden naar hun aard (kennis en inzicht);
- de handhavings- en sanctioneringstrajecten in het strafrecht en het bestuursrecht te beschrijven en de verschillen daartussen aan te wijzen (kennis en inzicht);
- de opgedane kennis en het verworven inzicht toe te passen op een concrete casus (toepassing van kennis en inzicht);
- de verschillen en overeenkomsten tussen rechtsgebieden te duiden vanuit een nationaalrechtelijk perspectief (interne rechtsvergelijking, kennis en inzicht, toepassing van kennis en inzicht); en
- in groepsverband te discussiëren over de relevante rechtsvragen (communicatie).
Ingangseisen
Toelichting aanmelden
De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.
De cursus is onderdeel van de interne minor Handhaving in het publieke domein en kan tevens gevolgd worden als losse keuzecursus binnen de externe minor.
De cursus Sanctieoplegging in het publieke domein is de tweede cursus binnen die minor. De cursus Toezicht en opsporing gaat hieraan vooraf en de minor wordt afgesloten met de cursus Handhaving in het perspectief van het EVRM.
Voorkennis
Begeleidingsvorm
Online bijeenkomsten in het derde kwartiel.
Begeleidingsbijeenkomsten
Begeleider: mw.mr. dr. C. Albers
1. ma 02-03-2026 / 19.30-21.30 uur
2. ma 23-03-2026 / 19.30-21.30 uur
3. di 07-04-2026 / 19.30-21.30 uur
4. ma 20-04-2026/ 19.30-21.30 uur
Tentamenvorm
Tentamentoelichting
Tentamendata
Tentamenhulpmiddelen
Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS
Cursusmateriaal
Gebruik altijd de meest recente bundel (van het lopende studiejaar). Het gebruik van een eerdere bundel is voor eigen risico.
Je kunt de wettenbundel(s) (online) kopen bij de uitgever of bij de betere boekhandel.
Het cursusmateriaal voor deze cursus bestaat uit:
- het tekstboek Bröring/De Graaf (red.), Bestuursrecht 1, Den Haag: Boom juridisch (laatste druk);
- de reader, die ten behoeve van deze cursus is samengesteld;
- de teksten en andere informatie die op cursussite zijn geplaatst;
- de op de cursussite vermelde rechtspraak en literatuur die niet in de reader is opgenomen; en
- hetgeen besproken wordt tijdens de virtuele klassen.