Computercriminaliteit
-
Rechtswetenschappen
-
RM0223
-
7,5 EC
-
Vanaf € 576
Inhoud
In deze cursus wordt eerst in theoretische zin aandacht besteed aan het fenomeen digitalisering en computercriminaliteit, en de aanverwante begrippen ‘cyberspace, ‘cybercrime’ en ‘cybersafety’.
En vervolgens wordt gefocust op de impact van de online wereld op de diverse aspecten van het strafrecht, zoals
- de uitbreiding van het strafrecht met specifieke strafbepalingen die betrekking hebben op onder meer computervredebreuk (hacken), het beschadigen van of heling van gegevens, online fraude, en de online zedendelicten;
- de kwestie van de rechtsmacht bij online delicten; en
- de uitbreiding van strafprocessuele bevoegdheden om online delicten op te sporen.
Het volgen van de cursus vereist geen kennis van digitale techniek, wel interesse in de maatschappelijke en juridische betekenis van digitalisering.
De cursus is opgebouwd aan de hand van de volgende thema’s:
1. Inkadering van de cursus aan de hand van de begrippen digitalisering, criminaliteit, cyberspace, cybercrime en cybersecurity.
2. Enkele strafbaarstellingen in het digitale domein 1: het delict computervredebreuk en delicten die betrekking hebben op of gericht zijn tegen gegevens, en online fraude.
3. Enkele strafbaarstellingen in het digitale domein 2: online zedendelicten, zoals sexting, sextortion, grooming en wraakporno.
4. Rechtsmacht en online delicten.
5. Digitale opsporing door middel van bijzondere bevoegdheden zoals onder andere het vorderen van gegevens (art. 126na Sv), het in beslag nemen en doorzoeken van elektronische gegevensdragers (o.a. art. 125i Sv), en het raadplegen van online (open) bronnen (onder andere op basis van art. 3 Politiewet).
Leerdoelen
Na het succesvol doorlopen van deze cursus ben je in staat om:
- de in de cursus behandelde kernbegrippen te reproduceren (kennis);
- ‘cybercrimes’ te relateren aan traditionele delicten (kennis en inzicht);
- verbanden te leggen tussen digitale ontwikkelingen en ontwikkelingen in de strafrechtspleging (toepassing van kennis en inzicht);
- de vereisten voor strafbaarheid van een aantal delicten die betrekking hebben op vormen van computercriminaliteit toe te passen op een casus (kennis en inzicht/toepassing van kennis en inzicht/leervaardigheid);
- het leerstuk van rechtsmacht in strafzaken toe te passen op online criminaliteit (kennis en inzicht/toepassing van kennis en inzicht /leervaardigheid);
- de vereisten voor de inzet van diverse digitale opsporingsbevoegdheden toe te passen op een casus (kennis en inzicht/toepassing van kennis en inzicht/leervaardigheid);
- zelfstandig een mening te vormen over vraagstukken van strafrecht en strafrechtspleging in een digitale context en deze goed te verwoorden en beargumenteren (oordeelsvorming).
Aanmelden
Toelichting aanmelden
De cursus wordt per academisch jaar eenmaal aangeboden.
Deze cursus maakt deel uit van het gebonden keuzedeel van de afstudeerrichting Strafrecht, maar kan ook als keuzecursus gevolgd worden.
Voorkennis
Kennis van het formele en materiële strafrecht op bachelorniveau wordt verondersteld.
Begeleidingsvorm
Begeleidingsbijeenkomsten
Online-bijeenkomsten
Kwartiel 4 - begeleiders: dhr.prof.mr.dr. D. Abels en mw.prof.mr.dr. W. Dreissen en dhr.mr. W. Stol
1. di 29-04-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 1 / dhr. W Stol
2. di 06-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 2 / dhr. D. Abels
3. ma! 19-05-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 3 / dhr. D. Abels
4. di 10-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 4 / mw. W. Dreissen
5. di 24-06-2025 / 19.30-21.00 uur / bestuderen LEH 5 / mw. W. Dreissen
Tentamenvorm
Tentamentoelichting
Je dient je zélf tijdig aan te melden voor een tentamen.