null Interculturele communicatie

Interculturele communicatie

  • Cultuurwetenschappen
  • CM1603
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.


Inhoud

De cursus Interculturele communicatie biedt je een actueel overzicht van geldende theoretische modellen van waaruit cultuurdiversiteit wordt bestudeerd. Vanuit dit overzicht wordt je middels activerende onderzoeksopdrachten aangezet om na te gaan welke bijdrage de wetenschap levert aan de verheldering van problemen binnen het complexe en interdisciplinaire veld van de interculturele communicatie. Je verwerft al doende nauwgezet inzicht in de factoren die interculturele communicatieprocessen kunnen verbeteren of bemoeilijken.

Centraal in de cursus staat het begrip ‘interculturaliteit’ en het brede cultuurbegrip dat hieraan ten grondslag ligt. Daarnaast behandelen we belangwekkende, aanpalende begrippen waaronder meertaligheid, nationalisme, stereotypering, vooroordelen, etnocentrisme, racisme, identiteit, diversiteit, inclusie en gaan we na hoe deze zich manifesteren in de hedendaagse geglobaliseerde samenleving. We definiëren analytische concepten uit de antropologie, de sociale psychologie, de sociologie, de communicatiewetenschappen en de taalkunde die bijdragen aan een beter begrip van de achterliggende mechanismen. We lichten deze basisconcepten grondig toe aan de hand van concreet onderzoek naar interculturele communicatie zoals dat is uitgevoerd in diverse contexten zoals onderwijsinstellingen, bedrijven, zorgcentra, etc. In die contexten zullen studenten zelfstandig veelvoorkomende interculturele problemen analyseren. Je wordt daarbij bewust gemaakt van interpretatiemechanismen en ideologisch gestuurde verwachtingspatronen, en krijgen strategieën aangereikt om mogelijke valkuilen en blinde vlekken te vermijden.

Leerdoelen
Na het afronden van deze cursus beschik je over:
- grondige en uitgediepte kennis van ideologische verwachtingspatronen;
- inzicht in de wijze waarop een geavanceerde thematische begrippenkader met betrekking tot interculturele factoren kan worden ingezet in verschillende contexten;
- de vaardigheid kritisch te kunnen reflecteren over maatschappelijke ontwikkelingen die in verband staan met aspecten van interculturele communicatie in zowel institutionele contexten als in media;
- kritisch inzicht in de internationale vakliteratuur in het domein van de interculturele communicatie met scherp oog voor nieuwe evoluties en verschillende onderzoeksmethodologieën;
- analytische vaardigheid om kritische inzichten te plaatsen in een breed maatschappelijk kader;
- schrijfvaardigheid om standpunten op een wetenschappelijk verantwoorde manier te onderbouwen en op een coherente en duidelijke manier te communiceren, als ook de vaardigheid om schriftelijk te communiceren voor een breed publiek over kritische reflecties en inzichten omtrent interculturele communicatie;
- taal- en cultuurgevoeligheid en respect voor diversiteit en de vaardigheid om deze te integreren in het wetenschappelijk werk, de professionele omgeving en het maatschappelijk debat.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus kent een vaste begeleiding in kwartiel 3 en 4. Drie bijeenkomsten, zowel fysiek als online.

Docenten

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De cursus wordt afgerond door een bijzondere verplichting.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een digitale reader en verschillende oefen- en verwerkingsopdrachten aangereikt via de digitale leeromgeving.

Digitale leeromgeving

Als student kan je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kan je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.