null Focusprogramma Stigma, gezondheid en cultuur

CW_stigma_head_large.jpg

Focusprogramma Stigma, gezondheid en cultuur

  • Cultuurwetenschappen
  • Voltijd/deeltijd
  • FOCSGC-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • Vanaf 1 september 2024
  • 28 uur per studiepunt
  • Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt. 
 
“Stigma is something that kills human beings sometimes far more than the disease.” (Nelson Mandela). Zoals dit citaat verwoordt, lijden veel mensen met gezondheidsproblemen niet alleen aan de lichamelijke of geestelijke pijn, ongemakken en beperkingen die hun kwaal met zich meebrengt, maar ook aan het stigma dat aan hun ziekte is verbonden. Een stigma (Grieks: merkteken) is een etiket dat aan een persoon of groep wordt toegekend, en dat gepaard kan gaan met negatieve stereotyperingen, sociale afwijzing en maatschappelijke uitsluiting. 


Wat leer je in deze opleiding?

In dit focusprogramma maak je kennis met een aantal cultuurwetenschappelijke instrumenten
om patronen te herkennen in de (re)productie van publiek stigma en zelfstigma, in een veelheid aan cultuuruitingen. Je gaat kritisch nadenken over stigma als historisch en cultureel fenomeen. Je bestudeert individuele ervaringsverhalen en leert zelfstigma invoelbaar te maken.
Stigma en schaamte rond gezondheidsproblemen zorgen voor veel bijkomende ellende, zoals eenzaamheid, werk- of schoolverzuim, of het mijden van zorg. De zieke wordt nog al te vaak gezien als zwak, als (mede) schuldig aan zijn of haar aandoening, of als een risicofactor op de arbeidsmarkt. 
Cultuurwetenschappen kunnen helpen bij het bewust worden van de impact van de (beeld)taal die je gebruikt. En bij de invloed van taalgebruik op de manier waarop mensen met psychische en lichamelijke aandoeningen worden bekeken, door zichzelf en anderen. Close-reading van cultuuruitingen in tekst en beeld kan publiek stigma en zelfstigma niet alleen zichtbaar maken, maar ook bijdragen aan het verminderen ervan, door bewustwording en kritische (zelf)reflectie. Om zo beter destigmatiserend te handelen, in je eigen leven of in je werk, als professional in de zorg, in de media, bij de overheid, op scholen, of in de culturele sector.

Opbouw

Dit programma bestaat uit drie cursussen van de bachelor Algemene cultuurwetenschappen.
 
Cursussen Studiepunten Startmoment
5 kwartiel 1 - sept 2024
5 kwartiel 2 - nov 2024
5 kwartiel 3 - feb 2025
Totaal 15  

Studieduur

De drie cursussen hebben elk 5 studiepunten. Voor het totale programma (15 studiepunten) moet je rekenen op 420 studie-uren.

Begeleiding

De cursussen worden online begeleid. Bij sommige cursussen zijn er fysieke of online bijeenkomsten
voor extra informatie. Meer informatie vind je op de cursussites.

Tentaminering

De cursussen worden afgesloten met opdrachten (zie cursussites).

Aanmelden

Je meldt je online aan via de knop Aanmelden. Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU, krijg je een studiepad. Hier meld je je vervolgens per cursus aan. 

Starten

Dit focusprogramma start één keer per jaar op 1 september 2024 (kwartiel 1).
De cursussen hebben een vast startmoment, daarom adviseren wij je aan te melden tot twee weken vóór aanvang van de cursussen. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk. 

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten met het focusprogramma.

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Daarom verlenen wij géén vrijstelling op grond van elders behaalde studieresultaten voor één of meer cursussen binnen het programma.
Vrijstellingen kunnen wel aangevraagd worden als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen. 

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een dossierverklaring focusprogramma aanvragen. Dit betekent dat je kennis op het desbetreffende terrein op bachelorniveau ligt. Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding, mag je de certificaten die je in een focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het programma van de bachelor.