Focusprogramma Burgerbetrokkenheid en duurzame leefomgeving
-
Natuurwetenschappen
-
Voltijd/deeltijd
-
FONBDL-2024-2025
-
15 EC
-
Nederlands
-
Vanaf 1 september 2024
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Waarom het focusprogramma Burgerbetrokkenheid en een duurzame leefomgeving?
- Actueel en relevant:
alles over de grote maatschappelijke uitdaging van verduurzaming en de rol van de burger - Praktisch gericht:
concrete vaardigheden om aan de slag te gaan met duurzaamheidstransities - Erkend en waardevol:
breng je certificaten in als je later de volledige bachelor wil volgen - Flexibel en modulair:
combineer drie interessante cursussen uit de bachelor zonder een hele opleiding te volgen
Dit focusprogramma bestaat uit de volgende cursussen uit onze bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen.
In de cursus Burgerinitiatieven en duurzaamheid (NB2802) krijg je een overzicht van burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid en van de verschillende vormen van burgerparticipatie in bestuur en beleid ten aanzien van de leefomgeving. Aan de hand van concrete voorbeelden en wetenschappelijke literatuur. Met daarbij ook aandacht voor de achterliggende ideeën over democratie en bestuur in relatie tot betrokkenheid van burgers, opvattingen over duurzaamheid en de rol van burgers en de impact van burgerbetrokkenheid op duurzaamheid.
In de cursus De duurzame stad (NB2902) staan de grote stedelijke duurzaamheidstransities op het vlak van energie, klimaat, mobiliteit en circulariteit, en stedelijk groen centraal. Je gaat kijken naar de huidige duurzaamheidsproblemen en de mogelijke oplossingen, maar ook naar de doelen van stedelijke beleidsmakers en de uitdagingen bij het bereiken daarvan.
In de cursus Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling (NB1212) ga je je verder verdiepen in het begrip duurzame ontwikkeling en de rol van milieuwetenschappelijke kennis bij maatschappelijke vraagstukken. De betekenis van duurzame ontwikkeling als concept en als strategie voor maatschappelijke verandering en op de rol die (milieu-) wetenschappelijke kennis kan spelen in de maatschappelijke arena.
Opbouw
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Tentaminering
- Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling: Het tentamen bestaat uit de eindversie van het paper dat je gaandeweg de cursus hebt geschreven.
- Burgerinitiatieven en duurzame ontwikkeling: Het tentamen bestaat uit een opdracht waarin je stapsgewijs een reflectie geeft op de evolutie van burgerinitiatieven en de kaders daarvoor, en een analyse maakt van een concreet burgerinitiatief.
- De duurzame stad: Het tentamen bestaat uit een opdracht waarin je een analyse maakt van de duurzaamheidsvraagstukken van een zelfgekozen Nederlandse stad en het geven van aanbevelingen voor de aanpak ervan.
Digitale omgeving
Studiecentra
Aanmelden
Alle cursussen hebben een vast startmoment. We adviseren je aan om je aan te melden tot twee weken voor aanvang van de cursus, zodat je op tijd het studiemateriaal in huis hebt. Je kunt je tot uiterlijk één dag voor de start van de cursus aanmelden. Aanmelden na het startmoment is niet meer mogelijk.
Starten
Voorkennis
Toelating
Vrijstelling
Je kunt wel vrijstelling aanvragen als je een bachelor- of masteropleiding wilt volgen.