null Focusprogramma Psychologisch perspectief op maatschappelijke uitdagingen

PSY_FOPPMU_head_large.jpg

Focusprogramma Psychologisch perspectief op maatschappelijke uitdagingen

  • Psychologie
  • Voltijd/deeltijd
  • FOPPMU-2024-2025
  • 15 EC
  • Nederlands
  • 28 uur per studiepunt
  • Bepaal zelf je studietempo
  • Vanaf €76,89 per studiepunt (zie tabblad kosten)
  • Academisch jaar 2024-2025
Wil je in korte tijd je kennis over een bepaald onderwerp op peil brengen of doorgroeien in je werk? Of wil je je specialiseren zonder een hele bachelor te volgen? Dat kan met een focusprogramma. Wij hebben drie cursussen uit de bachelor rondom een specifiek onderwerp voor je gebundeld. En mocht je later toch nog de bacheloropleiding willen gaan volgen, dan mag je de certificaten hier inbrengen. Precies zoals jij dit wilt.

Wat leer je in deze opleiding?

De mens komt steeds meer in een spagaat tussen technologie en natuur. Klimaatverandering heeft een grote impact op onze leefwereld en dit roept belangrijke vragen op over hoe wij mensen ons verhouden tot de natuur en de dieren waarmee wij de aarde delen. Tegelijkertijd vorderen de technologische ontwikkelingen in een rap tempo met  allerlei kansen  in de gezondheidszorg en op de werkvloer. Deze ontwikkelingen baren echter ook zorgen. Vergaande automatisering en kunstmatige intelligentie beïnvloeden ons leven, en brengen ethische dilemma’s met zich mee. 
 
Wil je je vanuit een sociaal-maatschappelijke interesse verdiepen in deze actuele thema’s en wil je begrijpen hoe de psychologie kan bijdragen aan het oplossen van dergelijke maatschappelijke  vraagstukken? Dan is dit focusprogramma zeker iets voor jou.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Het focusprogramma is interessant voor iedereen die vanuit een sociaal-maatschappelijke achtergrond belangstelling heeft voor grote vragen rondom technologie, kunstmatige intelligentie, natuur en klimaat en de omgang met dieren. Zeer als je werkt in een context waarbij je geconfronteerd wordt met deze veranderingen. In de cursussen het ga je dieper in  op deze thema’s en krijg je concrete tools  om gedragsverandering in gang te zetten. De cursussen zijn in het Nederlands. Het is belangrijk dat je het Engels goed beheerst om wetenschappelijke teksten te kunnen lezen. 

Waarom het focusprogramma Psychologisch perspectief op maatschappelijke uitdagingen?

 
  • Actueel en relevant: 
    over de grote vraagstukken van vandaag zoals klimaatverandering, AI, en complexe verhouding mens - dier
  • Snel en gericht kennis opdoen: 
    concrete vaardigheden om gedragsverandering in gang te zetten
  • Erkend en waardevol: 
    breng je certificaten in als je later de volledige bachelor wil volgen
  • Flexibel en modulair: 
    combineer drie interessante cursussen uit de bachelor zonder een hele opleiding te volgen
Dit focusprogramma bestaat uit de volgende drie cursussen uit onze bacheloropleiding Psychologie. 
  
Gedrag en klimaat
Door de mens veroorzaakte klimaatverandering is één van de grote uitdagingen van deze tijd. De urgentie groeit om oplossingen te vinden. Psychologie speelt een cruciale rol: het geeft inzicht in gedragspatronenen kan oplossingen  aandragen om verdere impact te voorkomen. In de deze cursus kijk je naar de impact van ons gedrag op het klimaat en hoe de psychologie interventies kan aanreiken die kunnen bijdragen aan gedragsverandering.
 
Cognitie en kunstmatige intelligentie
In de cursus Cognitie en kunstmatige intelligentie verbreed je jouw fundamentele kennis buiten de traditionele psychologie door een introductie in aangrenzende domeinen, zoals artifical intelligence, robotica en Philosophy of Mind. Je verkent diverse cognitieve theorieën en modellen, waaronder connectionisme, belichaamde cognitie en predictive coding, en analyseert hun impact op ons mensbeeld en cognitieve technologieën. Je leert kritisch denken en krijgt meer inzicht in mens-AI-interacties en hun consequenties voor gedrag. 
 
Mens en dier
In onze huidige samenleving is onze verhouding tot dieren divers en complex. Dieren als metgezel, entertainer en zelfs als therapeut, maar ook als voedsel en als werkkracht. In deze cursus kijk je vanuit een psychologisch perspectief op de complexe relatie tussen mens en dier. Aan bod komen de geschiedenis en aard van deze relatie, de rol van dieren in ons welzijn en ons dagelijks leven, en de ethische en maatschappelijke vraagstukken die daarbij komen kijken. Daarbij is er ook kritische aandacht voor het gebruik van dieren in een therapeutische setting.

Opbouw

Je kunt de cursussen op elk moment starten en zelfstandig doorlopen. Parallel wordt een lezingenreeks (zie data in het rechtermenu) georganiseerd waarin de raakvlakken tussen de thematiek uit deze cursussen wordt onderzocht. Als je deze lezingen wilt volgen, kun je het beste onderstaande volgorde van de cursussen aanhouden (zie ook onder Aanmelden). 
 
Kwartiel 3, 10 februari 2025
Kwartiel 4, 28 april 2025       
Kwartiel 1, 1 september 2025
Mens en dier (5 EC) 
Gedrag en klimaat (5 EC)    Cognitie en kunstmatige intelligentie (5 EC)             
 
Online lezingen
  • Dinsdag 1 april 2025 (16.00-17.00 uur)
    Dr. Richard Griffioen over Technologie & anthrozoölogie
    Lector Animal Assisted Interventions bij Aeres Hogeschool, oprichter van stichting SAM
     
  • Donderdag 17 april 2025 (16.00-17.00 uur)
    Prof. dr. Pim Martens over Duurzaamheid & dieren
    Hoogleraar Planetaire gezondheid aan de Universiteit Maastricht, co-voorzitter van het System Earth Science Institute en decaan van het Maastricht University College Venlo, oprichter van AnimalWise 
     
  • Donderdag 8 mei 2025 (16.00-17.00)
    Maud de Groot MSc over Gedrag, klimaat & AI
    Master Sociale psychologie, docent Psychologie en promovenda aan de Open Universiteit op het gebied van duurzame gedragsverandering in smart homes.
 
Binnenkort volgt meer informatie over hoe je je voor deze lezingen kunt aanmelden (rechtermenu).

Studieduur

Elke cursus heeft een omvang van 5 studiepunten. Dit betekent dat je per cursus moet rekenen op circa 140 uur studie, in totaal 420 uur. Zo kun je het hele focusprogramma binnen driekwart jaar tot een jaar afronden. Hierbij gaan we uit van 12 tot 15 uur studie per week. 
Voor elke cursus heb je 12 maanden de tijd, inclusief drie tentamenkansen. Je kunt ook twee cursussen per kwartiel volgen, maar reken dan op een behoorlijke tijdsinvestering van minimaal 20 uur per week.

Begeleiding

De cursussen worden begeleid via de online leeromgeving Brightspace. Meer informatie vind je na inschrijving in de leeromgeving van elke cursus. Op Studieaanbod vind je algemene informatie over de cursus.

Tentaminering

Elke cursus wordt afgerond met een eigen tentamen. Hiervoor ontvang je per cursus een certificaat.
- Mens en dier (PB1912) – digitaal individueel tentamen (DIT; meerkeuzevragen, tentamen zelf inplannen)
- Gedrag en Klimaat (PB3202) – schriftelijke opdracht (inplannen in overleg met docent)
- Cognitie en kunstmatige intelligentie (PB3302) – mondeling (inplannen in overleg met docent)
 
Per cursus heb je drie tentamenkansen binnen de inschrijvingstermijn van 12 maanden. Om tentamen te kunnen doen, moet je je apart aanmelden voor elk tentamen (het aanmelden voor de cursus leidt dus niet automatisch tot inschrijving voor het tentamen).

Aanmelden

Je kunt je online aanmelden (knop Aanmelden). Nadat je een account hebt aangemaakt in MijnOU krijg je een 'studiepad'. Hier meld je je vervolgens per cursus aan.
Alle cursussen hebben een variabel startmoment. Je kunt dus zelf kiezen wanneer je wilt starten. De aanvullende lezingenreeks start in het voorjaar van 2025. Wil je de lezingen volgen, dan kun je het beste beginnen in februari 2025 met de cursus Mens en dier (zie het rooster onder Opbouw).

Starten

Het programma start in kwartiel 3, februari 2025 (advies).

Voorkennis

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, maar wel algemene kennis op havo/wvo-niveau. Het is belangrijk dat je de Nederlandse maar ook de Engelse taal goed beheerst.

Toelating

Er zijn geen toelatingseisen. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je gewoon starten.

Vrijstelling

Een focusprogramma heeft een relatief kleine omvang. Wij verlenen daarom géén vrijstelling binnen het programma op grond van elders behaalde studieresultaten. Je kunt de cursussen uit het focusprogramma wel (kosteloos) inbrengen in je studiepad als je een bacheloropleiding Psychologie aan de Open Universiteit wilt volgen.

Collegegeld

Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten. Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.

Diploma

Als je alle certificaten hebt behaald van de cursussen van dit focusprogramma, kun je een dossierverklaring Focusprogramma aanvragen. Dit diploma is  een bewijs dat je deze cursussen op bachelorniveau hebt behaald.  
Wanneer je later alsnog kiest voor de hele bacheloropleiding, mag je de studiepunten die je in een focusprogramma hebt behaald ook inbrengen in het programma van de bachelor Psychologie.