null Breed perspectief op gezondheid I: Gezondheidswetenschappen

Breed perspectief op gezondheid I: Gezondheidswetenschappen

  • Gezondheidswetenschappen
  • GM0003
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In deze eerste mastercursus van de masteropleiding Gezondheidswetenschappen leer je de belangrijke kenmerken van de volksgezondheid en gezondheidszorg kennen en deze kennis op verschillende wijzen toe te passen en erop te reflecteren.

Basiskennis omvat de belangrijkste kernbegrippen, theorieën en methoden die de basis vormen van de Nederlandse volksgezondheid en de gezondheidszorg. Je krijgt inzicht in de indicatoren en maten voor het meten van (volks)gezondheid en ziekte, en je kijkt naar de verschillen in gezondheid tussen individuen en groepen en de factoren die hiermee samenhangen. Je bestudeert de betekenis van de verschillende vormen van preventie in de volksgezondheid en gezondheidszorg en je krijgt inzicht in de principes van gezondheidsbevordering. Ook maak je kennis met de principes van infectieziektenbestrijding en de achtergronden en kenmerken van screening van gezondheidsrisico’s. Tot slot krijg je inzicht in de organisatie, financiering, sturing, en kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.

Deze cursus gaat echter verder dan het vergaren van kennis en inzicht. Je doet belangrijke basiskennis op(getoetst via zelftoetsen), maar je leert bovenal ook om deze kennis verder te verdiepen door additionele wetenschappelijke literatuur, en door onderbouwd en vaardig gebruik te maken van de Nederlandse wetenschappelijk onderbouwde kernwebsites over volksgezondheid en zorg. Je leert hoe deze bronnen werken en hoe er onderbouwd en verantwoord gebruik van te maken. Ook leer je om de vergaarde kennis en inzichten toe te passen op verschillende maatschappelijk relevante casussen. En je leert te reflecteren op die eigen inbreng en toepassing. Dit alles gebeurt via groepsbijeenkomsten (met behulp van online virtuele klassen), via verwerkingsopdrachten, bijdragen in discussiefora, en met een eindopdracht waarbij je een wetenschappelijk verslag schrijft met daarin een onderbouwd scenario en plan over de toepassing van een actuele gezondheidscasus. Je reflecteert in dat verslag ook op de gemaakte keuzes.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je:
- begrippen en definities van volksgezondheid, gezondheid, ziekte en functioneren benoemen, beschrijven toepassen en er op reflecteren
- indicatoren en maten voor verschillende aspecten van volksgezondheid en ziekte benoemen, beschrijven en toepassen
- verschillen in (inter)nationale volksgezondheid en ziekte beschrijven, verklaren en toepassen met behulp van (de interactie tussen) individuele en omgevingsfactoren
- de relatie tussen gezondheid en de brede (omgevings)determinanten van gezondheid beschrijven, verklaren en toepassen
- de begrippen primaire preventie, secundaire preventie, tertiaire preventie, gezondheidsbescherming, gezondheidsbevordering, ziektepreventie, universele preventie, selectieve preventie en geïndiceerde preventie beschrijven, onderscheiden en toepassen
- verschillende vormen en perspectieven van economische evaluaties ter bepaling van de kosteneffectiviteit herkennen, beschrijven en toepassen
- de centrale stappen van planmatige gezondheidsbevordering beschrijven, onderscheiden en toepassen
- de principes van infectieziektenbestrijding: soorten infecties, transmissie, overdracht, reproductie (R), primaire preventie en secundaire preventie beschrijven, toepassen en er op reflecteren
- de doelen, settings, kenwerken en afwegingen van screening beschrijven, onderscheiden en toepassen
- de organisatie, financiering, sturing, en kwaliteit van de zorg beschrijven, onderscheiden en toepassen
- informatie over de relevante indicatoren die samenhangen met gezondheid en zorg in Nederland met behulp van de (inter)nationale online kernwebsites verzamelen, duiden en toepassen
- aan de hand van een actuele gezondheidscasus een scenario of plan schrijven over hoe deze aan te pakken en kunnen reflecteren op de gemaakte keuzes.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus is reeds gestart, aanmelden binnen het academisch jaar 2024-2025 is niet meer mogelijk.

Voorkennis

Er wordt geen voorkennis uit het curriculum van de master Gezondheidswetenschappen bekend verondersteld, aangezien dit de eerste cursus uit het curriculum is. Wel wordt basiskennis verondersteld die ook in de premaster is verwerkt.
Passieve kennis van Engels is noodzakelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

De cursus begint met een online startbijeenkomst (virtuele klas) waarin we de cursus introduceren en elkaar leren kennen. Halverwege is er een online bijeenkomst waar je een pitch moet geven. Ook aan het einde van de cursus is er nog een online bijeenkomst. Tussentijds kun je de docent inhoudelijke vragen stellen via de online cursusomgeving of via e-mail. Ook worden er enkele online vragenuurtjes georganiseerd waarin je vragen kunt stellen aan de docenten. Daarnaast is er een (ongemodereerde) discussiegroep.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 1 - begeleiders: mw.prof.dr. L. Lechner en mw.dr. R. Golsteijn
1. ma 02-09-2024 / 19.00-20.30 uur / openingscollege
2. ma 23-09-2024 / 19.00-20.00 uur / inloopuurtje
3. do 17-10-2024 / 19.00-20.30 uur / studietaak 6
4. do 07-11-2024 / 19.00-20.30 uur / vragenuurtje

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie met betrekking tot deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving. Let op: het DGT wordt op drie vaste tentamendagen aangeboden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. Meld je tijdig aan via de tegel in je mijnOU-omgeving.

Het (geheime) tentamen bestaat uit schriftelijke open vragen. Tevens lever je een opdracht in. De instructies voor de inleveropdracht vind je in de online cursusomgeving.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 03-02-2025 19:00, 07-07-2025 14:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- de online cursusomgeving
- tekstboek Leerboek Volksgezondheid en Gezondheidszorg (9e ed.), Stronks, K., Burdorf, A. (Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 2021)..
- wetenschappelijke publicaties (Engels- en Nederlandstalig)

Mediagebruik

Er zijn enkele video’s, blogs, enzovoort opgenomen in de online cursusomgeving. Ook maakt de cursus veelvuldig gebruik van de wetenschappelijke websites die de kerngegevens presenteren over volksgezondheid en gezondheidszorg.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de leerstof. Hier kun je ook met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.