null Breed perspectief op gezondheid II: Managementwetenschappen

Breed perspectief op gezondheid II: Managementwetenschappen

  • Gezondheidswetenschappen
  • GM0103
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In deze tweede mastercursus krijg je kennis over de bedrijfskundige aspecten die voor management in de gezondheidszorg relevant zijn en zul je deze kennis op verschillende manieren toepassen en erop reflecteren.

De basiskennis omvat de belangrijkste bedrijfskundige kernbegrippen, theorieën en methoden die voor management van de Nederlandse gezondheidszorg van belang zijn. Je maakt kennis met het proces van strategievorming, doelstellingen en stakeholders van een organisatie, en strategie in de gezondheidszorg. Je krijgt inzicht in de begrippen governance en netwerkgovernance, en in kernvraagstukken van governance. Je kunt daarnaast beleidswetenschappelijke perspectieven onderscheiden en herkennen in een zorgcontext. Je bestudeert basisbegrippen van organisatie en organisatieontwerp in termen van processen, systemen en structuren en je leert bijbehorende algemene organisatiekundige vraagstukken en dilemma’s herkennen en beschrijven in de zorgcontext. Je krijgt inzicht in de rol van leiderschap en management, en leert de rol van HRM en HRM-beleid in de zorgcontext begrijpen en herkennen. Daarnaast leer je kernvraagstukken van HR en motivatietheorieën te identificeren in een zorgcontext, en je leert hoe je met deze kennis HR-vraagstukken vanuit een strategisch en duurzaam perspectief kunt analyseren. Je leert het verband te leggen tussen marketingstrategie en organisatiestrategie, en van daaruit te werken met communicatiemanagement als paraplu voor verschillende vormen van communicatie in de zorg. Je leert kenmerken van zakelijke dienstenmarketing te vertalen naar de zorgcontext. Daarnaast krijg je inzicht in het belang en de mogelijkheden van online marketing en hoe de servicekwaliteit kan worden gemeten en in relatie worden gebracht tot klanttevredenheid. Ook maak je kennis met begrippen die betrekking hebben op financiële verslaglegging en analyses in de zorgcontext en leer je op basis van financiële cijfers jaarverslagen te interpreteren, investeringsanalyses en kostenanalyses te begrijpen, en een begroting te analyseren in een zorgcontext.

Maar deze cursus gaat verder dan het vergaren van kennis en inzicht. Ook leer je om de vergaarde kennis en inzicht toe te passen op maatschappelijk relevante casussen. En je leert te reflecteren op die eigen inbreng en toepassing. Dit gebeurt via twee groepsbijeenkomsten, via het uitvoeren van verwerkingsopdrachten, en door het maken van een tussentijdse opdracht waarbij je de vergaarde wetenschappelijke kennis en academische vaardigheden zult toepassen op een zorgorganisatie en kritisch zal reflecteren op de toepasbaarheid van de vergaarde theoretische kennis.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden,zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

Deze cursus heeft een vast startmoment in kwartiel 2.

Voorkennis

De kennis die is opgedaan in de cursus Breed Perspectief op gezondheid I: Gezondheidswetenschappen (GM0003) uit kwartiel 1.
Passieve kennis van Engels is noodzakelijk.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Je volgt de cursus grotendeels via interactieve zelfstudie in de online cursusomgeving met gestructureerde studietaken en automatische feedback. Verder zijn er enkele online bijeenkomsten. Tussentijds kun je de docent inhoudelijke vragen stellen via de online cursusomgeving of via e-mail. Daarnaast is er een (ongemodereerde) discussiegroep.

Begeleidingsbijeenkomsten



Online-bijeenkomsten
Kwartiel 2 - begeleider: mw.dr. J. Blinkhof
1. di 19-11-2024 / 18.00 -19.30 uur / virtuele klas /startbijeenkomst
2. wo 18-12-2024 / 20.15-21.15 uur / 1e vragenuurtje / optioneel
3. wo 29-01-2025 / 20.15-21.15 uur / 2e vragenuurtje / optioneel
4. di 21-02-2025 / 18.00-19.30 uur / virtuele klas

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

De actuele tentameninformatie voor deze cursus vind je na aanmelding in de online cursusomgeving.
Let op: het DGT wordt op drie vaste tentamendagen aangeboden binnen de inschrijfduur van 12 maanden. Meld je tijdig aan via de tegel in je mijnOU-omgeving.
Het (geheime) tentamen bestaat uit schriftelijke open vragen. Tevens lever je een opdracht in. De instructies voor de inleveropdracht vind je in de online cursusomgeving.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 05-02-2025 14:00, 24-04-2025 19:00, 27-08-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- tekstboek: Bedrijfskundige aspecten in de zorg (derde druk), G. Hiltermann & M. Grummels (Reed Business BV, Doetinchem, 2018), .
- de online cursusomgeving, bestaande uit studeeraanwijzingen, leerdoelen, video’s, zelftoetsen, opdrachten en feedback
- digitale reader met hoofdstukken uit tekstboeken en artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften

Mediagebruik

Er zijn enkele video’s, blogs, enzovoort opgenomen in de online cursusomgeving. Ook maakt de cursus veelvuldig gebruik van de (wetenschappelijke) websites die informatie verschaffen over interessante casussen in de gezondheidszorg. Deze input kan ook worden gebruikt voor de opdrachten binnen de cursus.

Digitale leeromgeving

Na inschrijving kun je al vanaf een kwartiel voordat de fase met begeleiding start gebruikmaken van de online leeromgeving bij deze cursus. Deze omgeving bevat verdiepende literatuur, opdrachten en beeldmateriaal voor verwerking, toepassing of toelichting van de leerstof. Hier kun je ook met medestudenten en docent informatie uitwisselen en met medestudenten discussiëren over de leerstof.