null Opzet afstudeeronderzoek

Opzet afstudeeronderzoek

  • Psychologie
  • GM9803
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Binnen de cursus Opzet Afstudeeronderzoek maakt iedere student van de master Gezondheidswetenschappen een opzet voor het afstudeeronderzoek (onderzoeksplan), waarin de volgende elementen in samenhang worden beschreven: de aanleiding en de probleemstelling van het onderzoek, de theoretische basis en de basis van de methodologische aanpak.
Studenten komen tot hun onderzoeksplan door het doorlopen van vier thema’s:
1. Onderwerp en kaders
2. Theorie en vraagstelling
3. Methoden
4. Onderzoeksplan

In deze cursus leer je aan de hand van verschillende opdrachten aan welke methodologische eisen een wetenschappelijk onderzoek en een onderzoeksplan moeten voldoen. Hierbij komen ook de ethische en juridische kanten van het doen van onderzoek aan bod. Vervolgens ga je voor jouw eigen scriptieonderwerp op systematische wijze wetenschappelijke literatuur bestuderen, een conceptueel model opstellen, doelstellingen en vraagstellingen formuleren, een onderzoeksdesign kiezen, en starten met het vaststellen van de meetinstrumenten, de manier van steekproeftrekking (indien van toepassing) en de uitwerking van de procedure. Aan het einde van de cursus Opzet Afstudeeronderzoek beschik je over een goed basisplan voor de uitvoering van het onderzoek; dit plan werk je verder uit in de cursus Afstudeeronderzoek. Het met een voldoende afronden van deze cursus vormt een vereiste om aan de uitvoering van het afstudeeronderzoek te mogen beginnen.

De uitwerking van de opdrachten gebeurt individueel of via een scriptiegroep of thesiskring, onder begeleiding van een vakinhoudelijke docent (de scriptiebegeleider). Communicatie verloopt grotendeels via e-mail.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond, kun je:
- beschrijven aan welke wetenschappelijke, juridische en ethische criteria wetenschappelijk onderzoek moet voldoen
- onderzoeksplannen beoordelen op basis van wetenschappelijke criteria
- op basis van een literatuurstudie een onderzoekbare vraagstelling en deelvragen dan wel hypothesen formuleren die ingebed zijn in de theorie(ën) en die aansluiten bij de huidige inzichten op het desbetreffende onderzoeksterrein
- een onderzoekstechnisch ontwerp voor het onderzoek beschrijven, waarin achtereenvolgens wordt ingegaan op het onderzoeksdesign, de te onderzoeken objecten of eenheden (onderzoekspopulatie), de methoden en meetinstrumenten, de procedure, de analysemethoden en een tijdsplanning
- een onderzoeksplan schrijven, waarin de eerder genomen beslissingen met betrekking tot het onderzoek uitgewerkt worden in een heldere inleiding, onderbouwd met literatuur, en een uitgebreide methodensectie, voorzien van een literatuurlijst, en een bijlage met de te gebruiken meetinstrumenten.

Ingangseisen

Je hebt de cursussen GM0003 Breed perspectief op gezondheid I Gezondheidswetenschappen en GM0103 Breed perspectief op gezondheid II Managementwetenschappen succesvol afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus heeft een variabele startdatum. Je kunt na toelating tot de master en als je aan de ingangseisen voldoet op elk moment starten.

Voorkennis

Er wordt verondersteld dat je beschikt over de benodigde voorkennis op het gebied van methodologie en statistiek, hetzij via een vooropleiding, hetzij via een premaster die je voorafgaand aan de masteropleiding hebt doorlopen.
Deze voorkennis moet voldoende zijn om een adequate opzet voor het afstudeeronderzoek te kunnen opstellen. Als deze voorkennis niet aanwezig is, moet je jezelf bijscholen. Dit valt buiten de verantwoordelijkheid van de begeleidende docent.

Begeleidingsvorm

Deze cursus kun je op elk gewenst moment starten. Kijk in het Jaarrooster wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Nadat je bent ingeschreven voor deze cursus krijg je toegang tot de cursus in de online leeromgeving Brightspace via de tegel GMH001 Hoofdcursus Afstudeeronderzoek.
Deze leeromgeving gebruik je zowel tijdens de cursus Opzet Afstudeeronderzoek als de vervolgcursus Afstudeeronderzoek. Voor die cursus kun je je aanmelden nadat je opzet afstudeeronderzoek helemaal is goedgekeurd.

Begeleiding gebeurt individueel of via een scriptiegroep, door een vakinhoudelijke docent (de scriptiebegeleider). De scriptiebegeleider wordt toegewezen op basis van het onderwerp. De scriptiebegeleider begeleidt niet alleen het maken van de opzet voor het afstudeeronderzoek, maar vervolgens ook de uitvoering van het onderzoek en het rapporteren hierover. De tweede begeleider (tweede beoordelaar) geeft éénmaal feedback en beoordeelt het onderzoeksplan. De student heeft geen rechtstreeks contact met de tweede begeleider. Contact met de tweede begeleider verloopt altijd via de eerste begeleider.

Docenten

Mw. dr. Inge van der Wurff (examinator) en mw. prof. dr. Lilian Lechner (plaatsvervangend examinator).

Iedere student krijgt een individueel bepaalde eerste en tweede begeleider toebedeeld.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De opdracht is het onderzoeksplan opstellen voor het afstudeeronderzoek. Het plan wordt beoordeeld door de eerste begeleider (eerste beoordelaar) en tweede begeleider (tweede beoordelaar). Zij moeten het eindproduct beiden waarderen met een voldoende voordat de student zich kan inschrijven voor het Afstudeeronderzoek. Na inschrijving voor de cursus Opzet afstudeeronderzoek vind je alle informatie over de beoordeling en het vervolgtraject van het afstudeeronderzoek in de online leeromgeving.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Digitale leeromgeving

Nadat je bent ingeschreven voor de cursus krijg je toegang tot de cursus in de online leeromgeving Brightspace via de tegel Hoofdcursus Afstudeeronderzoek (GMH001). In deze leeromgeving doorloop je eerst alle stappen om tot de opzet voor je Afstudeeronderzoek te komen en daarna alle stappen voor de vervolgcursus Afstudeeronderzoek. Voor die cursus kun je je pas aanmelden nadat jouw Opzet afstudeeronderzoek helemaal is goedgekeurd.