null Bayesian Reasoning and Learning

Bayesian Reasoning and Learning

  • Informatica
  • IM0902
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Veel Artificial-Intelligence-systemen moeten op een of andere manier kunnen omgaan met onzekerheid. Deze cursus behandelt een aantal van de belangrijkste technieken om onzekerheid in de vorm van kansverdelingen te representeren, te redeneren met kansmodellen, en deze kansmodellen te leren uit data. Gangbare modellen zijn zogeheten ‘probabilistische grafische modellen’ en daaronder vallen varianten als hidden Markov models, Bayesiaanse netwerken, en ook besliskundige modellen als influence diagrams. Deze modellen zijn veel toegepast in andere wetenschapsgebieden, zoals de geneeskunde en biologie.

Naast statistische modellen zal deze cursus ook causale modellen behandelen. Veel relevante vragen voor agents zijn causaal van aard, bijvoorbeeld: wat is het effect van een actie? Ook in de wetenschap zijn de belangrijke vragen causaal, bijvoorbeeld: welke bijwerkingen worden veroorzaakt door een geneesmiddel? In recente jaren zijn er methoden ontwikkeld om te kunnen redeneren met causale kennis, en dit soort kennis zelfs te leren uit eerder verzamelde data.

De cursus bevat een combinatie van theorie en praktische toepassing. Het theoretische gedeelte wordt getoetst door middel van een digitaal groepstentamen met open vragen. Daarnaast bevat de cursus opdrachten waarin vanuit een meer praktisch perspectief Bayesiaanse netwerken worden toegepast.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus kun je:
- een gemotiveerde keuze maken om probabilistische principes toe te passen voor leren en redeneren met onzekerheid,
- de juiste statistische en causale conclusies trekken uit een causaal model,
- het verschil tussen statistische en causale inferentie toepassen om resultaten uit machine learning modellen op een verantwoorde manier te rapporteren,
- algoritmen en eigenschappen van algoritmen voor het redeneren met kansverdelingen en het leren uit data benoemen, en daarover redeneren teneinde een geschikte oplossing te vinden voor een probleemstelling,
- probabilistische grafische modellen gebruiken om sequentiële beslisproblemen te representeren en op te lossen,
- moderne wetenschappelijke literatuur rond probabilistische en causale modellen begrijpen en relateren aan de belangrijkste concepten in dit vakgebied,
- moderne softwaretools gebruiken om Bayesiaanse netwerken praktisch toe te passen.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Artificial Intelligence of de masteropleiding Computer Science.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 28 april 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 13 april 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 13 april 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 27 april 2025.


Voorkennis

Kennis van logica en kansrekening is een vereiste. Dit moet minimaal op het niveau zijn van de cursus Premaster AI: logica en de cursus Lineaire Algebra en Stochastiek. Je moet ook voldoende programmeervaardigheden hebben om een praktische opdracht uit te kunnen voeren in Python.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Er zijn vijf begeleidingsbijeenkomsten. De startbijeenkomst is tijdens de Studiedag Informatica en Informatiekunde. De overige vier worden gedurende het kwartiel online verzorgd.

Begeleidingsbijeenkomsten


Studiedag Informatica en Informatiekunde Utrecht, onder voorbehoud
Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr. A. Hommersom
1. za 03-05-2025/ startbijeenkomst / tijd wordt nader bekend gemaakt
Tijdig aanmelden via http://www.ou.nl/studiedag-inf-ink

Online-bijeenkomsten
Kwartiel 4 - begeleider: dhr.dr. A. Hommersom
2. wo 14-05-2025 / 19.00-21.00 uur
3. wo 28-05-2025 / 19.00-21.00 uur
4. wo 04-06-2025 / 19.00-21.00 uur
5. wo 11-06-2025 / 19.00-21.00 uur
6. wo 25-06-2025 / 19.00-21.00 uur

Docenten

Dhr. dr. A. Hommersom (examinator).

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen en een opdracht.

Tentamentoelichting

U dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Tentamendata

Digitaal groepstentamen: 05-02-2025 19:00, 07-07-2025 19:00.
Opdracht: volgens afspraak.

Tentamenhulpmiddelen

Het 'schone' tekstboek D. Barber: Bayesian reasoning and machine learning
Het online woordenboek
De online rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

Deze cursus gebruikt als tekstboek ‘Bayesian reasoning and machine learning’ van David Barber. Daarnaast bevat het cursusmateriaal een Engelstalig werkboek en wordt er gebruikgemaakt van aanvullende literatuur.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en je begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.