null Business Intelligence

Business Intelligence

  • Informatiekunde
  • IM1103
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

In de cursus bestudeer je een tekstboek en een samengestelde reader (het werkboek leidt je hier doorheen). Je voert in groepen van drie tot vier studenten de groepsopdracht uit. Deze opdracht bestaat uit drie deelopdrachten. Daarbij onderzoek je de huidige BI in een geschikt bedrijf en adviseer je over de toekomstige BI. Je maakt daarbij gebruik van de kennis die je in de cursus hebt opgedaan. Onderdeel van deze opdracht zijn een scenario- en een impactanalyse. Ten slotte voer je een individuele opdracht uit. Dit betreft een ethische analyse van het in opdracht 3 opgestelde advies.

Leerdoelen
Na afronding van deze cursus kun je:
- het brede scala van data-analysetechnieken benoemen en beschrijven en de Business Intelligence-termen correct hanteren,
- de architectuur van een casusorganisatie in kaart brengen op basis van de BI-architectuurcomponenten van de cursusstof,
- de bedrijfsdoelen van een organisatie identificeren en beargumenteren hoe de toepassing van BI methoden kan bijdragen aan de realisatie van deze doelen,
- een analyse uitvoeren om de kosten en baten van het advies voor verschillende stakeholders in kaart te brengen,
- kritisch reflecteren op de consequenties van het advies ten aanzien van sociale en ethische aspecten.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Computer Science of de masteropleiding Business Process Management and IT.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.

Bij deze cursus hoort online activerende begeleiding. Deze cursus start op vastgestelde momenten en ook tijdens de bestudering van de cursus zijn er vaste inlevermomenten van opdrachten en feedback. Je studeert online samen met een groep medestudenten. Deze begeleiding is erop gericht je sneller, effectiever en met een beter begrip van de stof door de cursus te helpen. Je kunt vooraf aan de begeleidingsperiode in je eigen tempo de stof alvast doornemen; het materiaal wordt één kwartiel tevoren al uitgeleverd. Aansluitend aan de begeleidingsperiode is je eerste tentamenkans. Na de begeleidingsperiode heb je nog twee ingeroosterde tentamenkansen. Informatie over begeleiding en tentamen vind je op de respectievelijke tabbladen.

Voorkennis

De leerstof is Engelstalig. Passieve beheersing van de Engelse taal is daarom nodig. Werkstukken mag je naar keuze in het Engels of het Nederlands maken.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Er worden tijdens de cursus vier bijeenkomsten gehouden: 1. Startbijeenkomst; 2. Van Overview naar Analyse; 3. Van Analyse naar Advies; 4. Van Advies naar Reflectie.
In deze cursus wordt samengewerkt in groepen van drie tot vier studenten. Dit vereist dat studenten tijdens de begeleidingsperiode van de cursus beschikbaar zijn en samen de verantwoordelijkheid nemen voor een goed product. Elke groep van vier studenten heeft een tutor die verantwoordelijk is voor de beoordeling en het beantwoorden van vragen van studenten. Er is ook een discussieforum voor het uitwisselen van informatie met medestudenten, zoals onder andere ten behoeve van de groepsindeling. Nadere instructies voor de groepsindeling zijn, na inschrijving voor de cursus, te vinden op de cursuspagina in de online leeromgeving.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten
Kwartiel 3 -begeleider: dhr.prof.dr.ir. R. Helms
1. di 11-02-2025 / 19.30-21.00 uur
2. wo 26-03-2025 / 19.30-21.00 uur
3. di 06-05-2025 / 19.30-21.00 uur
4. di 17-06-2025 / 19.30-21.00 uur


Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

De groepsopdracht bestaat uit het geven van een advies over het toepassen van BI. In deelopdracht 1 (groep) wordt een beschrijving van het bedrijf van de student gemaakt. Van elke drie tot vier studenten wordt één bedrijf gekozen; daaraan werkt de groep verder. In deelopdracht 2 (groep) wordt de huidige BI in dat bedrijf in kaart gebracht. In deelopdracht 3 (groep) wordt een onderbouwd advies gegeven over de toekomstige BI in het bedrijf.
Deelopdrachten 1 t/m 3 zijn cumulatief in die zin dat ze deel uitmaken van het uiteindelijk op te leveren adviesdocument. De groep wordt beoordeeld op basis van dit adviesdocument. Deelopdrachten 1 en 2 worden niet afzonderlijk beoordeeld maar zijn randvoorwaardelijk voor een eindbeoordeling. Op deelopdracht 2 krijgen de studenten feedback.
Na de groepsopdracht voert iedere student een individuele opdracht uit (deelopdracht 4). In deze opdracht word je gevraagd een ethische analyse uit te voeren van het uitgebrachte advies van de groepsopdracht.
Op basis van deelopdrachten 3 en 4 vindt de eindbeoordeling plaats.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Meer informatie

Voor een inkijkje in de cursus, ga naar de snapshot.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit:
- het tekstboek Business Intelligence, Analytics, and Data Science: A Managerial Perspective, 4rd Edition, by Ramesh Sharda, Dursun Delen and Efraim Turban (Pearson, 2018),
- The Miniature Guide to Critical Thinking: Concepts and Tools, 8th edition, by Richard Paul and Linda Elder (Rowman & Littlefield, 2020),
- een samengestelde reader bestaande uit relevante wetenschappelijke artikelen,
- een digitaal werkboek.

Mediagebruik

Als student heb je toegang tot een groot aantal online diensten die je nodig hebt tijdens je studie. Deze zijn bereikbaar via MijnOU, je persoonlijke online werkplek bij de Open Universiteit. Hier heb je onder andere toegang tot onze online leeromgeving, tentamenroosters, en onze uitgebreide digitale bibliotheek.
Om de virtuele klas bij te wonen, heb je een goede internetverbinding nodig en een headset.

Digitale leeromgeving

Via de cursussite in de online leeromgeving kun je vragen stellen aan de begeleider, informatie uitwisselen en discussiëren met medestudenten over de leerstof.