Wetsanalyse en wendbare wetsuitvoering in de democratische rechtsstaat
-
Rechtswetenschappen
-
Contractonderwijs
-
Start januari 2025
-
30 studie uren
-
€ 2.600,- (eenmalig)
-
In samenwerking met Universiteit Leiden
-
Hybride: face 2 face en online
Voor wie is het programma bedoeld?
Enkele quotes uit de evaluaties met deelnemers van de voorgaande editie:
Opbouw
Hij focust daarbij op het zogenoemde ‘legaliteitsbeginsel’: het principe dat voorschrijft dat de overheid te allen tijde gebonden is aan de wetten die de regering en Staten-Generaal hebben gemaakt. Mede door de opkomst van open normen en discretionaire ruimte voor ambtenaren sinds de jaren 1960 stond het legaliteitsbeginsel al onder druk. Met de digitalisering van de overheid verschuift de discretionaire macht van ambtenaren (‘street-level bureaucrats’) naar publieke of private systeembeheerders (‘system-level bureaucrats’) of, in het geval van AI, zelfs naar de systemen zelf. Die laatsten interpreteren feitelijk steeds vaker de wet. Systeembeheerders of systemen zelf bepalen de facto steeds vaker de betekenis van wetten en daarmee ook de manier waarop die wetten toegepast worden op burgers.
Studieduur
Begeleidingsvorm
Op dag 2 en 3 is er geen fysiek onderwijs, maar ga je in de middag met een of meer collega-deelnemer(s) aan de slag met de huiswerkopdracht die je na dag 1 krijgt toegestuurd. Als je je individueel hebt opgegeven voor de cursus, wordt gezorgd dat je wordt gekoppeld aan een medecursist om samen met de opdracht aan de slag te gaan. Je ontvangt voor deze middagen een vergaderverzoek, zodat je ze gemakkelijk kunt reserveren in je agenda. Aan het einde van elke middag is er een online vragenuurtje met de docenten waarin je ervaringen, problemen waar je tegenaan loopt en andere zaken rond de opdracht aan de orde kunt stellen. Een Teamslink voor het vragenuurtje vind je in het vergaderverzoek.
Op dag 4 wordt het huiswerk plenair doorgenomen, zodat je ook van elkaar leert. Deze cursusdag wordt afgesloten met een paneldiscussie over het belang van een goede verbinding tussen wetgeving en ICT voor de rechtsstatelijkheid van de overheid, waarin ook de politieke invalshoek een prominente plek krijgt.
Begeleiding
Programmaleiding en docenten
Sprekers
Kees Verhoeven is Tech-expert, eigenaar van Bureau Digitale Zaken en voormalig Tweede Kamerlid voor D66 (2010-2021). Hij zette digitale technologie op de politieke agenda en was tweemaal IT-politicus van het jaar. Als ondernemer adviseert hij overheden, branches en bedrijven over de digitale transformatie. Met als doel deze duurzaam, menselijk en veilig te laten zijn. Hij maakt direct duidelijk wat de gevolgen zijn voor mensen, de maatschappij en onze democratie. Voordat Kees de digitale politicus van Nederland werd, werkte hij tien jaar voor het midden- en kleinbedrijf waarbij opkwam voor de belangen van zelfstandige ondernemers en bedrijven. Door die ervaring kent hij het bedrijfsleven van binnenuit. Het leggen van verbindingen en het slaan van bruggen tussen verschillende belevingswerelden is een van zijn belangrijkste drijfveren.
Ivar Timmer is lector Legal Management & Technology en inhoudelijk onderzoekscoördinator van het Legal Tech Lab, onderdeel van het Centre of Expertise Applied Artifical Intelligence. Zijn aandachtsgebieden zijn het (her)ontwerpen van juridische diensten en processen (legal service design), met bijzondere aandacht voor technologie en AI (legal tech) en juridisch risicomanagement. Hij is initiatiefnemer van de leergemeenschap Digitale vertalingen (www.digitalevertalingen.nl), waarin methoden voor systematische vertaling van regelgeving naar digitale systemen centraal staan.
Inschrijfvoorwaarden
Starten
Aanmelden
in de training aan elkaar gekoppeld. Aanmelden met tweetallen uit een specifiek taakonderdeel heeft de voorkeur, zodat deze samenwerking de training optimaal kan maken. Dit betekent samenwerking tussen een (1) jurist/beleidsmedewerker en een (2) informatieanalist/kennismodelleur/regelmodelleur/gegevensmodelleur.