Financial markets
-
Managementwetenschappen
-
MB2112
-
5 EC
-
Vanaf € 384
Inhoud
Je ontwikkelt inzicht in verhandelbare financiële instrumenten, hun waardebepaling, de (in)efficiëntie van financiële markten, en de interactie tussen financiële markten en ondernemingen. De cursus begint met het waarderen van aandelen en obligaties en gaat hierbij dieper in op de risico-rendementsrelatie en risicospreiding volgens de moderne portefeuilletheorie. Daarna richten we de blik op de werking van financiële markten en marktefficiëntie. De interactie tussen ondernemingen en financiële markten heeft gevolgen voor de financiering en corporate governance van ondernemingen. Kunnen bedrijven inzichten in de werking en efficiëntie van financiële markten gebruiken voor een optimale externe financiering of het belonen van eigenaren via dividendbeleid?
Na afloop van deze cursus kun je benoemen welke financiële partijen actief zijn in financiële markten, wat hun meerwaarde is en welke verschillende financiële instrumenten en handelsvormen er bestaan. Je kunt financierings- en waarderingsbeginselen zoals de risico-rendementsrelatie, de moderne portefeuilletheorie en het Capital Asset Pricing Model toepassen. Ook kun je uitleggen wat marktefficiëntie en ‘behavioral finance’ inhouden, en hoe inzichten uit dit vakgebied consequenties kunnen hebben voor marktefficiëntie. Je begrijpt hoe bedrijven in verschillende levensfases vermogen aantrekken via ‘venture capital’, ‘initial public offering’ en ‘seasoned equity offerings’ en welke partijen daarbij betrokken zijn. Verder kun je de relatie tussen financiering en ‘stakeholder capitalism’ en ‘shareholder capitalism’ bespreken en onderscheiden van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien kun je uitleggen hoe bedrijven hun dividendbeleid kunnen vormgeven, inclusief de inkoop van eigen aandelen. Tot slot kun je aangeven hoe fusies en overnames de ondernemingswaarde beïnvloeden en hoe machtsverhoudingen tussen ‘corporate executives’, aandeelhouders en vreemdvermogenverschaffers via ‘corporate governance mechanismen’ hierop van invloed zijn.
Aanmelden
Toelichting aanmelden
De cursus wordt éénmaal per academisch jaar aangeboden.
Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de gelijknamige cursus met code MB2102. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.
Voorkennis
De cursus kent officieel geen ingangseisen en kan dus in principe als opzichzelfstaand worden beschouwd. Het is echter aan te bevelen om achtereenvolgens deel te nemen aan Financieel management (MB1512), Financial markets (deze cursus), en tot slot Risicomanagement en administratieve organisatie (MB2312).
Begeleidingsvorm
- studeeraanwijzingen op cursusniveau en per taak
- standaarduitwerkingen
- eventuele (virtuele) bijeenkomst(en)
- persoonlijke begeleiding door een docent die inhoudelijke feedback geeft op uitwerkingen bij bepaalde opdrachten en zowel procedurele als inhoudelijke vragen beantwoordt.
Docenten
Tentamenvorm
Tentamendata
Cursusmateriaal
- een cursussite in de digitale leeromgeving met beschrijvingen van de taken en opdrachten en een oefententamen. Het materiaal bevat tevens diverse facultatieve, illustratieve video's ter ondersteuning van de literatuurstudie.
- verschillende hoofdstukken uit het tekstboek van Brealey, Myers, Allen & Edmans, Principles of Corporate Finance, 14th edition (hierna ‘BMAE’). Deze hoofdstukken vormen samen met een klein aantal artikelen de rode draad door deze cursus. De geselecteerde hoofdstukken uit BMAE zijn relevant voor het realiseren van voorgenoemde leerdoelen en wijken daarom (grotendeels) af van de hoofdstukken uit BMAE die je eventueel leest bij de cursus Financieel management.
- begeleiding door een docent tijdens een eventuele virtuele bijeenkomst. Ook kun je bij elke taak via de digitale leeromgeving vragen stellen aan de docent. Bovendien word je aangemoedigd om samen te werken met andere studenten; hiervoor kun je de communicatiefaciliteiten van de digitale leeromgeving gebruiken (bijvoorbeeld voor het vormen van duo's of studiegroepjes, of het uitwisselen van vragen, enz.).