null Open innovatie

Open innovatie

  • Managementwetenschappen
  • MB3202
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

De toekomst van innovatie is open! De omgeving waarin bedrijven opereren is ingrijpend veranderd, waardoor het gesloten innovatiemodel, waarbij de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe producten en diensten plaatsvindt binnen de muren van één bedrijf, onder druk is komen te staan. De maatschappelijke uitdagingen zijn groot en ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Veel hedendaagse uitdagingen kunnen dan ook alleen worden overwonnen door samenwerkingspartners die hun krachten bundelen door middel van open innovatie. Aangezien open innovatie als onderzoeksveld nog in een relatief vroeg stadium verkeert, biedt het een breed en interessant terrein waarop zowel academici, beleidsmakers als praktijkmensen actief kunnen zijn.

In de cursus definiëren we het open innovatiemodel en bespreken we de verschillen met het gesloten innovatiemodel. Open innovatie behelst twee aspecten: (1) externe kennis naar binnen halen voor het versterken en versnellen van interne innovatie en (2) extern waarde creëren door het naar buiten brengen van onbenutte interne kennis die anders ‘op de plank blijft liggen’. We laten je zien dat het open-innovatiemodel beter aansluit bij het huidige bedrijfsleven, waarbij we niet uit het oog verliezen dat er ook uitdagingen en beperkingen zijn aan het gebruik van open innovatie. Het concept open innovatie wordt in deze cursus belicht vanuit grote gevestigde bedrijven en vanuit het perspectief van het midden- en kleinbedrijf. Aandachtspunt is ook het gegeven dat de samenwerking tussen verschillende bedrijven aan evolutie onderhevig is en steeds vaker verandert van bilaterale samenwerkingen naar netwerken en ecosystemen.

Nadat je deze cursus hebt bestudeerd, kun je beschrijven wat open innovatie is en wat de voor- en nadelen van verschillende gradaties van openheid zijn. Je kent de basisbegrippen die passen bij het open-innovatiemodel. Denk hierbij aan de rol van het (open) bedrijfsmodel, intellectuele eigendom, geschikte modi behorende bij het outside-in- en het inside-outperspectief van open innovatie, en de rol van ecosystemen en netwerken. Kortom, je bent klaar voor de toekomst van innovatie!

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 18 november 2024. We adviseren om uiterlijk zondag 3 november 2024 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 3 november 2024 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 17 november 2024.

De cursus wordt éénmaal per academisch jaar aangeboden.

Begeleidingsvorm

De cursus heeft een vast startmoment en volgt een rooster waarin de studietaken en opdrachten zijn aangegeven. De begeleiding vindt plaats via feedback op ingeleverd werk een docent is beschikbaar voor je vragen.

Begeleidingsbijeenkomsten

1 online bijeenkomst op dinsdag 3 december 2024 van 19.00 uur – 20.30 uur.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit een online leeromgeving met instructies, opdrachten, en standaardfeedback. Het cursusmateriaal bestaat uit wetenschappelijke artikelen, praktijkcases en een oefencasus. Verder ontvang je het tekstboek Henry Chesbrough, 2006, Open Innovation: The New Imperative for Creating and Profiting from Technology, Harvard Business School Press, Boston.

Mediagebruik

De cursussite bevat enkele videofragmenten (casussen en kennisclips) en de casus voor het oefententamen is een rijke casus met tekst, afbeeldingen en videofragmenten.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.