null Financial decision making

Financial decision making

  • Managementwetenschappen
  • MM0503
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Organisaties moeten dagelijks talloze besluiten nemen over vraagstukken zoals: hoe gaan we onze ondernemingsactiviteiten financieren? Loont deze investering? Hoe beïnvloedt een prijsverhoging onze winstgevendheid? Voor een goede besluitvorming is de juiste informatie essentieel. Het verkrijgen daarvan is een uitdaging voor beslissers binnen een organisatie, maar voor externe partijen, zoals investeerders en banken, is dat al helemaal lastig. Naast financieringsvraagstukken komt ook besluitvorming ten aanzien van informatieverstrekking daarom aan bod in deze cursus die daarmee in feite een mix is van de vakgebieden finance en externe verslaggeving.

In deze vakgebieden wordt van oudsher uitgegaan van economische modellen, waarbij rationeel menselijk gedrag het uitgangspunt vormt. Onderzoek heeft evenwel aangetoond dat deze modellen niet erg realistisch zijn en de besluitvorming niet altijd helpen. In het vakgebied finance heeft dat geleid tot alternatieve modellen waarin waargenomen gedrag en psychologie zijn geïntegreerd: behavioral finance (BF). Op het terrein van externe verslaggeving zien we de laatste jaren een opmars van niet-financiële verslagen: sustainability reporting (SR). Ook hierbij lijken andere dan economische theorieën beter aan te sluiten.

Na een inleiding in de traditionele (economische) uitgangspunten focust de cursus vooral op BF en SR. Je krijgt hierbij overigens geen praktische handleidingen aangereikt voor investeringsbeslissingen of het opstellen van een duurzaamheidsrapportage maar je bestudeert voornamelijk (Engelstalige) wetenschappelijke papers die BF en SR als fenomeen trachten te verklaren. Denk hierbij aan onderwerpen als: het doel van de onderneming, behavioral biases, motieven voor SR, Prospect theory en Markowitz’ portfolio theory, en de relatie SR-beurskoers.

Na afronding van de cursus heb je inzicht in de actuele ontwikkelingen op de terreinen van BF en SR, in de belangrijkste theorieën voor BF en SR, en in het wetenschappelijk onderzoek gericht op bovengenoemde thema’s. Bovendien ben je in staat om deel te nemen aan het academisch debat op masterniveau. Je weet financiële besluitvorming van organisaties in een authentieke context te analyseren en je kunt een oordeel vormen bij onvolledige financiële informatie en de bijbehorende onzekerheid, daarbij rekening houdend met maatschappelijke en ethische nuances.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding en drie van de vier cursussen uit het eerste jaar hebben afgerond. Voor de laatste cursus moet je ingeschreven staan of deze al hebben afgerond.

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Let op: voordat je je aanmeldt voor deze cursus, is het belangrijk dat je één van de online oriëntatie-uren over de afstudeerfase van de Master Management bijwoont:
• Start tweedejaarscursussen vanaf september (kwartiel 1): oriëntatie-uren vinden plaats in mei/juni
• Start tweedejaarscursussen vanaf februari (kwartiel 3): oriëntatie-uren vinden plaats in december/januari

Tijdens deze oriëntatie-uren ontvang je o.a. meer informatie over de verschillende afstudeerrichtingen. Meer informatie over de oriëntatie-uren (inclusief data) is terug te vinden op het opleidingsportaal van de Master Management (Brightspace). Voor meer informatie of vragen, kun je contact opnemen met de studieadviseurs via studieadvies.management@ou.nl.

Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de gelijknamige cursus met code MM0304. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Kennis van de vier cursussen uit het eerste jaar van de master Management. Een redelijke (passieve) beheersing van Engelse taal is noodzakelijk voor het kunnen lezen en begrijpen van Engelstalige teksten.

Begeleidingsvorm

Er zijn diverse contactmomenten in de cursus. De begeleiding vindt plaats via een evenwichtige mix van (online) bijeenkomsten, persoonlijke feedback op ingeleverd werk via de digitale leeromgeving, standaarduitwerkingen en vangnetbegeleiding.

Docenten

Dhr. dr. Thomas Thijssens (examinator) en dhr. dr. Kristof Struyfs (plv. examinator).

Tentamenvorm

Digitaal groepstentamen met open vragen.

Tentamentoelichting

Je dient zelf tijdig aan te melden voor een tentamen.

Deze cursus heeft twee cursusruns. De tentamendata in het academisch jaar 2024-2025 zijn:
voor kwartiel 1: 12-11-2024, 3-2-2025 en 7-7-2025
voor kwartiel 3: 22-4-2025 en 7-7-2025

Tentamendata

22-04-2025 19:00, 07-07-2025 19:00.

Tentamenhulpmiddelen

Het online woordenboek
De online wiskundige rekenmachine
Het online woordenboek t.b.v. ANS

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving met studietaken, opdrachten en wetenschappelijke literatuur. We maken gebruik van het tekstboek: Statman- Finance for Normal People-,- 2019.