null Duurzaam human resource management

Duurzaam human resource management

  • Managementwetenschappen
  • MM0703
  • 7,5 EC
  • Vanaf € 576
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Duurzaamheid wordt vaak eenzijdig gelinkt aan milieu en klimaat, en oplossingen op dit gebied worden veelal gezocht in techniek en aanpassingen van consumptiepatronen. Maar ook onze arbeidsmarkt, de manier waarop we menselijk kapitaal aanwenden in het bedrijfsleven, raakt aan belangrijke, breed gedeelde duurzaamheidsvraagstukken. Hoe zorgen we ervoor dat de organisatie en de medewerkers toekomstbestendig en blijvend inzetbaar zijn? Hoe balanceren we werk en privé in het digitale tijdperk? Hoe kunnen organisaties inclusief worden? Hoe creëren we succesvolle organisaties die kwalitatief goed werk aanbieden? Het aanpakken van deze vraagstukken met human resource management (HRM) is een uitdagende bezigheid, waarmee je bovendien rechtstreeks bijdraagt aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN!

In deze cursus bestudeer je HRM vanuit een duurzaamheidsperspectief. Zo komen er verschillende perspectieven op Duurzaam HRM aan bod en worden deze afgezet tegen andere paradigma’s in HRM, zoals Strategisch HRM. Daarbij hebben we oog voor de context van organisaties en gaan we in op SDG’s, stakeholders en hun belangen, en op de interne en externe omgeving van organisaties op zowel micro-, meso- en macroniveau. We bieden je kaders aan om de spanningsvelden en paradoxen die in de praktijk ontstaan beter te kunnen hanteren. De cursus reikt je ook concrete handvatten aan hoe organisaties ‘evidence-based’ duurzaam HRM kunnen ontwikkelen en implementeren. Via online bijeenkomsten, literatuur en cases en praktijkopdrachten worden bovenstaande vragen en inzichten in deze boeiende fenomenen behandeld.

Na afloop van deze bijzonder actuele en relevante cursus ben je in staat om HRM-vraagstukken vanuit een duurzaam perspectief te analyseren. Bovendien kun je op basis van die analyse adviezen formuleren voor het HRM-beleid van organisaties voor zowel de ontwikkeling als implementatie van beleid. Tot slot weet je je analyse en adviezen te onderbouwen met wetenschappelijke inzichten. Zo zit jij op een belangrijke positie om duurzaamheidsdoelen te helpen verwezenlijken.

Ingangseisen

Aanmelden is alleen mogelijk voor opleidingsstudenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding Management. Je hebt de drie cursussen MM0023 Strategie en marketing, MM0113 Organiseren en veranderen en MM0213 Sturen en menselijk kapitaal afgerond en bent ingeschreven voor de cursus MM0313 Financieel perspectief in besturen (of hebt deze cursus afgerond).

Aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk voor studenten die formeel zijn toegelaten tot de masteropleiding.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.


Deze cursus is wederzijds uitsluitend met de gelijknamige cursus(sen) met code MM0504 en MM0514. Dit betekent dat deze cursussen wegens inhoudelijke overlap niet samen in een opleiding kunnen worden ingebracht.

Voorkennis

Kennis van de cursussen Advanced studies in management (ASM) 1 t/m 4.
Een redelijke (passieve) beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk voor het kunnen lezen en begrijpen van Engelstalige teksten.
Daarnaast wordt verondersteld dat je kennis en vaardigheden omtrent operationeel HRM hebt, zoals doorgaans is opgedaan in een bacheloropleiding. Dit betekent dat je basiskennis hebt van de belangrijkste domeinen van personeelsmanagement: werving, selectie, beoordelen, opleiden, enz. Deze cursus gaat uitdrukkelijk uit van de idee dat die kennis aanwezig is. Mocht dat in de voorgaande bacheloropleiding niet of onvoldoende aan de orde zijn gekomen, dan is het raadzaam om eerst een dergelijke bachelorcursus te volgen (bijv. MB0112 Human resource management) of via een handboek kennis te nemen van deze materie (bijv. Leerboek HRM, red. F. Kluijtmans, A. Kampermann, Noordhoff Uitgevers, 2021).

Begeleidingsvorm

De cursusstof kan thuis of elders bestudeerd worden en nodigt uit tot analyse van de eigen praktijk vanuit een wetenschappelijke invalshoek. Ook werken we aan het ontwikkelen van een academische attitude met expliciete voorbereiding op de scriptiefase.
Naast cursusmaterialen wordt er een leerpad aangeboden en zijn er op vastgestelde momenten toetsmogelijkheden. In dit leerpad zijn vaste (en verplichte) begeleidingsmomenten opgenomen (zowel digitaal als fysieke bijeenkomsten), waarin docenten de lesstof zullen toelichten, vragen beantwoorden en feedback zullen geven. Opdrachten en uitwerkingen die worden ingeleverd, worden op vastgestelde momenten van schriftelijke feedback en beoordeling voorzien. Voor vragen buiten de bijeenkomsten om kun je met de docenten contact opnemen per e-mail.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamentoelichting

Het tentamen betreft het opmaken van een schriftelijk managementadviesrapport. Het rapport bestaat uit een kritische analyse van het bestaande HRM-beleid van een organisatie (naar keuze) naar aanleiding waarvan een gerichte vraag omtrent het al dan niet verbeteren van dat beleid middels het implementeren van HRM beleidsmaatregel wordt geformuleerd. Op basis van principes van Evidence Based Management wordt een advies en handvatten voor implementatie geformuleerd. Het analyse-onderdeel mag in duo worden gemaakt, het formuleren van vraag en advies wordt steeds individueel gemaakt.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

De cursus bestaat uit een digitale leeromgeving met studeeraanwijzingen, studieondersteuning in de vorm van videofragmenten, extra wetenschappelijke literatuur, zelftoetsen, reflectieopdrachten, links naar interessante informatie, enz. Ook de tentamenopdrachten en beoordelingsformulieren vind je hier. In de digitale leeromgeving vind je ook de basisliteratuur voor de cursus.

Mediagebruik

Deze cursus maakt gebruik van korte videofragmenten die het leerproces ondersteunen. Ook wordt een aantal Virtuele Klassen georganiseerd via Kaltura(beschikbaar via de digitale leeromgeving).

Digitale leeromgeving

In de digitale leeromgeving word je door de cursus geleid door middel van studietaken, leeraanwijzingen, videofragmenten en zelftoetsen. Daarnaast worden ook aanvullende wetenschappelijke artikelen beschikbaar gesteld. Inleveren van en feedback geven op tentamenopdrachten verloopt eveneens via de digitale leeromgeving.