null Milieu en economie

Milieu en economie

  • Natuurwetenschappen
  • NB2712
  • 5 EC
  • Vanaf € 396
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat.

Inhoud

De cursus Milieu en Economie biedt studenten inzicht in de complexiteit van milieuproblemen vanuit zowel economisch als ethisch perspectief. Tijdens deze cursus onderzoeken studenten de oorzaken van milieuproblemen, met nadruk op het concept van collectieve actie, waarbij de theorieën van Hardin en Ostrom centraal staan. Studenten leren hoe milieuproblemen kunnen worden beheerst door middel van economische theorieën en beleidsinstrumenten zoals subsidies, verbodsregelingen en marktoplossingen zoals cap-and-trade en Pigoviaanse taksen.

In de tweede helft van de cursus verschuift de focus naar ecologische economie en alternatieve visies op economische groei. Studenten worden uitgedaagd om na te denken over alternatieve indicatoren voor welvaart, zoals de ecologische voetafdruk en brede welvaart, en de relatie tussen milieu en sociale rechtvaardigheid. Nieuwe modellen zoals de circulaire economie en het donutmodel worden besproken, evenals de rol van bedrijven in een duurzame samenleving.

De cursus benadrukt de noodzaak van reflectie op de waarden die duurzaamheid aandrijven, zoals de ethische dimensies van milieu en de rol van bedrijven in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Studenten onderzoeken thema's als bedrijfsethiek, ESG-rapportage en het belang van transparantie en verantwoordelijkheid in bedrijfsvoering.

Door middel van interactieve opdrachten, zoals groepsdiscussies, case studies en stellingenspel, worden studenten aangemoedigd om kritisch na te denken over de uitdagingen en mogelijkheden van duurzaamheid in een economische context.

Leerdoelen
Het doel van deze cursus is je te introduceren in de wisselwerking tussen de economie, de economische wetenschap en het leefmilieu. Na bestudering van deze cursus kun je:
- de collectieve-actiestructuur van milieuproblemen begrijpen,
- economische instrumenten voor milieubeheer benoemen en bespreken,
- economische en alternatieve modellen van groei benoemen en toelichten,
- kritisch reflecteren op economische veronderstellingen,
- ethische principes toepassen op milieukwesties binnen de economie,
- uitleggen wat de rol van bedrijven op het gebied van duurzaamheid,
- reflecteren over de rol van waarden in een duurzame economie.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 27 april 2026. We adviseren om uiterlijk zondag 12 april 2026 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 12 april 2026 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 26 april 2026.

De cursus wordt eenmaal per academisch jaar aangeboden. Een deel van het studiemateriaal is in het Engels.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist van economie, waardoor deze cursus geschikt is voor personen met verschillende studie-achtergronden.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat.

De begeleiding bestaat uit een workshop tijdens de ‘Themadag’ aan het begin van de cursus en virtuele klassen later in de cursus.

Tentamenvorm

Tentamenvorm is nog niet bekend.

Cursusmateriaal

In de online leeromgeving vind je al het cursusmateriaal, met opdrachten, automatische feedback en aanvullend materiaal zoals video’s en wetenschappelijke artikelen. De cursus bestaat uit zes taken. Elke taak wordt afgerond met een korte opdracht.

Digitale leeromgeving

Als student kunt u via de cursussite in de digitale leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kunt u met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.