null Research Approaches in Environmental Sciences

Research Approaches in Environmental Sciences

  • Natuurwetenschappen
  • NB9804
  • 10 EC
  • Vanaf € 768
  • Voor dit product gelden ingangseisen
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.



Inhoud

De cursus stelt je in staat essentiële academische onderzoekscompetenties voor milieuwetenschappers te verwerven. Na afloop van de cursus kun je de belangrijkste onderzoeksbenaderingen van de milieuwetenschappen en gerelateerde (sub)disciplines karakteriseren.

De kern van de cursus bestaat uit de volgende 4 onderdelen:
- de wetenschappelijke aanpak in de milieuwetenschappen,
- probleemformulering en literatuuronderzoek,
- onderzoeksontwerp en onderzoeksmethoden,
- wetenschappelijk rapporteren en reflectie.

Je leert milieuproblemen op verschillende manieren te analyseren. Aan de hand van een onderzoeksonderwerp komen bovengenoemde onderdelen aan bod. Er zijn meerdere onderzoeksonderwerpen beschikbaar uit de milieu-onderzoeksdomeinen van de faculteit, zoals milieu-natuurwetenschappen, milieutoekomstverkenningen, milieubeleid, en duurzame ontwikkeling.

Leerdoelen
Na bestudering van deze cursus kun je:
- met ondersteuning bijdragen aan het in kaart brengen en nader definiëren van een milieuwetenschappelijk probleem (competentiegebied: diagnose),
- met ondersteuning een (bachelor) onderzoeksvoorstel opstellen (competentiegebied: onderzoek) en zijn je wetenschappelijke milieucompetenties en academische vaardigheden daarvoor voldoende ontwikkeld,
- vraagstukken rondom wetenschappelijk integriteit op een verantwoorde wijze afwegen,
- een onderzoeksvoorstel planmatig organiseren (voorbereiden, uitwerken en afronden),
- wetenschappelijk onderbouwde informatie, ideeën en meningen overdragen aan opdrachtgevers en collega's (wetenschappelijk rapporteren),
- reflecteren op je eigen ontwikkeling op het gebied van onderzoeksvaardigheden.

Ingangseisen

Om tot deze onderzoekscursus toegelaten te worden gelden toegangseisen.

Voor bachelorstudenten Milieu-natuurwetenschappen geldt als eis voor deelname aan deze cursus dat het propedeusegetuigschrift is behaald en dat minimaal 25 EC in het verplichte deel van de vervolgbachelor is afgerond dan wel is vrijgesteld (zie Uitvoeringsregelingen bij de Onderwijs- en examenregeling).

Voor studenten van het premasterprogramma geldt dat zij formeel moeten zijn toegelaten tot het premasterprogramma én dat het premasterprogramma grotendeels moet zijn afgerond, waaronder de cursus NB1212 Milieuwetenschappen en duurzame ontwikkeling, indien deze cursus deel uitmaakt van het persoonlijke premasterprogramma.

Toelichting aanmelden

Deze cursus start 10 februari 2025. We adviseren om uiterlijk zondag 26 januari 2025 hiervoor aan te melden zodat je tijdig het eventuele cursusmateriaal ontvangt, toegang hebt tot de leeromgeving en (indien van toepassing) ingedeeld kunt worden in een studiegroep. Bij aanmelding na 26 januari 2025 kunnen we dit niet garanderen. Aanmelden is mogelijk tot en met 9 februari 2025.


De cursus wordt tweemaal per jaar aangeboden: in het najaarssemester (kwartiel 1+2) en in het voorjaarssemester (kwartiel 3+4).

Voordat je je kunt aanmelden voor de cursus moet de examinator je eerst toelaten. We adviseren je om ruim voor aanmelding je studieplanning en vooraanmelding van deze cursus door te spreken met de studieadviseur (info@ou.nl). Realiseer je dat het een intensieve periode van een half jaar betreft, waarin je 12 á 13 uur per week, soms in samenwerking met medestudenten, aan opdrachten werkt.

Je meldt je aan voor deelname (aanmelding) via studieaanbod. Vervolgens krijg je van de studieadviseur namens de examinator bericht of je bent toegelaten tot de eerstvolgende run van de cursus. Een vroege vooraanmelding maakt het voor jou als student en voor ons als opleiding mogelijk om je deelname goed voor te bereiden. Late aanmelders worden alleen toegelaten als er op dat moment nog ruimte is.

Voorkennis

Naast de ingangseisen dien je te beschikken over voldoende digitale vaardigheden op het niveau van het Europees Computerrijbewijs (ECDL.nl) en verwachten we van jou een positieve houding bij het samenwerken met medestudenten.

Begeleidingsvorm

Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Bij deze cursus, voorbereidend op je bachelor afstudeeropdracht (voor bachelorstudenten) en masterstudie, krijg je veel docentbegeleiding volgens een studierooster. Je werkt via de cursussite samen met je medestudenten, via peer reviews van elkaars werk. De docenten gebruiken de cursussite tevens als platform voor de begeleiding (feedback, coaching, beoordelingen). Per run vinden verplichte online bijeenkomsten plaats. Deze bijeenkomsten vinden overdag plaats op werkdagen.

Begeleidingsbijeenkomsten


Online-bijeenkomsten en studiecentrum Utrecht
Kwartiel 1/2- begeleider: wordt nader bekend gemaakt en data onder voorbehoud
1. vrij 06-09-2024 (overdag)
2. vrij 04-10-2024 (overdag)
3. vrij 01-11-2024 (overdag)
4. vrij 06-12-2024 (overdag)
5. vrij 10-01-2025 (overdag).

Kwartiel 3/4 - begeleider: mw.dr. A. Lohr
- vr 14-02-2025 / 10:30-15:30 uur / SC Utrecht
- vr 14-03-2025 / 12.30-16:30 uur / online
- wo 16-04-2025 / 12:340-16:30 uur / online
- wo 21-05-2025 / 12:00-16:30 uur / SC Utrecht
- vr 13-06-2025 / 12.30-16:30 uur / online

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Deze cursus bestaat uit:
- een cursusmap met bronmaterialen
- het boekje Research Proposal van de Open Universiteit.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de online leeromgeving naar de discussiegroepen. Hier kun je met medestudenten en je begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.
We adviseren je om de bestudering van de cursus te starten op de cursussite (online leeromgeving, www.ou.nl/mijnOU). Je vindt daar de laatste informatie over de cursus.