Didactiek en klassenmanagement
-
Onderwijswetenschappen
-
OB1102
-
5 EC
-
Vanaf € 384
Inhoud
Het eerste deel van de cursus richt zich op de beginselen van didactiek. Studenten maken kennis met principes en bouwstenen van effectieve didactiek, ondersteund door recente wetenschappelijke literatuur. Deze principes worden vervolgens gekaderd in verschillende instructiemodellen, met een specifieke focus op het Expliciete Directe Instructiemodel (EDI). EDI wordt namelijk veelvoudig gebruikt in het hedendaagse Nederlandse basisonderwijs. Studenten gaan aan de slag met deze verworven kennis in een reeks voorbereidende opdrachten, met als doel een didactisch onderbouwde EDI-les te kunnen ontwerpen.
In het tweede deel van de cursus ligt de nadruk op klassenmanagement. De student leert hoe een gestructureerde en stimulerende leeromgeving bijdraagt tot effectief onderwijs. Hierbij worden wetenschappelijke inzichten gecombineerd met evidence-informed adviezen en praktische tips. Een belangrijk aspect van klassenmanagement is natuurlijk gedragsmanagement. Binnen deze cursus ligt de focus hierbij op preventieve maatregelen en het stimuleren van positief gedrag om zo gericht ordeverstoringen te voorkomen of aan te pakken. Tijdens interactieve lessen worden verschillende benaderingen besproken, zodat studenten een klassenmanagementstijl kunnen ontwikkelen die past bij hun persoonlijke onderwijsvisie en aanpak.
Leerdoelen
Na afronding van deze cursus:
1) Begrijp je een selectie van wetenschappelijk bewezen didactische principes en kun je deze toepassen in de lespraktijk.
2) Kun je een les volgens het Expliciete Directe Instructiemodel (EDI) ontwerpen.
3) Kun je een veilige, gestructureerde en stimulerende leeromgeving scheppen en onderhouden door effectief klassenmanagement toe te passen, afgestemd op de klas.
4) Kun je gedragsproblemen herkennen, voorkomen en aanpakken in de klas door middel van preventieve en interventiegerichte klassenmanagementtechnieken, gericht op een constructieve leeromgeving.
5) Ben je je bewust van je rol als lid van een onderwijsteam en begrijp je het belang van gezamenlijke afspraken over klassenmanagement, gedragsverwachtingen en ouderbetrokkenheid om een consistente en ondersteunende leeromgeving te bevorderen.
6) Kun je uitleggen uit welke onderdelen klassenmanagement bestaat en herken je deze, en bijhorende strategieën, in de praktijk; daarnaast kun je op klassenmanagementsituaties reflecteren door deze te koppelen aan relevante (wetenschappelijke) literatuur en theorieën.
Ingangseisen
Voor losse cursisten geldt OB0902 niet als ingangseis.