null Didactiek taal 1

Didactiek taal 1

  • Onderwijswetenschappen
  • OB1202
  • 5 EC
  • Vanaf € 384
Deze cursus heeft een vast startmoment. Kijk in het Jaarrooster wanneer de cursus van start gaat en wanneer de begeleiding is ingeroosterd.

Inhoud

Als kinderen opgroeien, leren ze meestal vanzelf hun moedertaal. Goed lezen en schrijven leren de meeste kinderen echter pas op de basisschool. Niet gek dus dat er in het basisonderwijs veel tijd en energie wordt besteed aan taalonderwijs. Het vakgebied taal en taalonderwijs omvat vele verschillende domeinen in het onderwijs. Zo kun je denken aan (begrijpend) lezen en spelling, maar ook aan mondelinge taalvaardigheid, woordenschat, taalbeschouwing en jeugdliteratuur. Al deze taaldomeinen zijn in de bachelor ondergebracht in drie cursussen: Didactiek taal 1, 2 en 3.

Didactiek taal 1 start met een introductie in het taalonderwijs op de basisschool. Je maakt kennis met het belang van taalonderwijs, met de functies van taal en de taalverwerving van kinderen. Je krijgt een overzicht van de verschillende taaldomeinen in het onderwijs. De taaldomeinen ‘mondelinge taalvaardigheid’ en ‘woordenschat’ worden verder uitgewerkt en wordt een introductie gegeven in het taaldomein ‘jeugdliteratuur’; de overige taaldomeinen komen in Didactiek taal 2 en 3.

Naast de theoretische leerstof over de leerinhoud komen ook de domeindidactiek en de wetenschappelijke en maatschappelijke achtergronden aan bod. Er is ruime aandacht voor toepassingen in de onderwijspraktijk, met praktijkvoorbeelden en –opdrachten binnen elk van de behandelde domeinen.

Binnen de cursussen Didactiek taal 1, 2 en 3 worden niet alleen didactische kennis en vaardigheden aangeboden, maar ontwikkel je ook een goed onderbouwde visie op taalonderwijs op de basisschool, door kennis te maken met verschillende visies en de wetenschappelijke achtergrond hierbij.

Leerdoelen
Nadat je deze cursus hebt afgerond,
• kun je omschrijven over welke kennis van taal en het taalonderwijs een startbekwame leerkracht moet beschikken
• kun je beschrijven hoe de taalverwerving van kinderen verloopt en de factoren de taalverwerving beïnvloeden concretiseren voor de praktijk
• kun je het belang van taalonderwijs, en de verschillende domeinen daarbinnen, beschrijven en benoemen aan welke eisen effectief taalonderwijs moet voldoen
• beschik je over didactische kennis en vaardigheden binnen het taaldomein ‘mondelinge taalvaardigheid’ (spreken, luisteren, gesprekken voeren) met betrekking tot de thema’s leerinhoud, domeindidactiek, fundament en taaldidactiek en taalbeleid, zowel voor het jonge kind als voor het oudere kind
• beschik je over didactische kennis en vaardigheden binnen het taaldomein ‘woordenschat’ (woordenschatverwerving, woordleerstrategieën, mentaal lexicon), met betrekking tot de thema’s leerinhoud, domeindidactiek, fundament en taaldidactiek en taalbeleid, zowel voor het jonge kind als voor het oudere kind
• kun je de functies van jeugdliteratuur beschrijven, de verschillende literaire genres en indelingen onderscheiden en beschrijven op welke verschillende manieren jeugdliteratuur kan worden ingezet in het onderwijs, zowel voor het jonge kind als voor het oudere kind.

Ingangseisen

Voor opleidingsstudenten (dit ben je na formele toelating tot de bachelor Lerarenopleiding) geldt OB0902 Leren in beeld als ingangseis, d.w.z. dat je deze cursus afgerond dient te hebben dan wel een lopende inschrijving voor deze cursus hebt.

Voor losse cursisten geldt OB0902 niet als ingangseis.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk voor iedereen.

Voorkennis

In de cursus Didactiek taal 1 wordt de kennis die is opgedaan in de cursus Leren in beeld (OB0902) verder uitgebreid. De benodigde voorkennis wordt ook in de cursusomgeving aangeboden.

Begeleidingsvorm

Voor deze cursus voer je de studietaken grotendeels zelfstandig uit, volgens de aanwijzingen die in de taken en opdrachten worden gegeven. Online begeleiding vindt plaats in de virtuele klassen. Er zijn vier virtuele klassen, de data hiervan worden opgenomen in het rooster.

Tentamenvorm

Opdracht.

Tentamendata

Volgens afspraak.

Cursusmateriaal

Bij de cursus Didactiek taal 1 wordt gebruik gemaakt van het volgende tekstboek:
Paus, H., Hiddink, F. (Reds.), Bacchini, S., Dekkers, R., Markesteijn, C., Pullens, T, & Pulles, M. (met medewerking van Hofstede, D.). (2024). Portaal: Praktische taaldidactiek voor het basisonderwijs (6e herziene druk). Uitgeverij Coutinho.

Het tekstboek vormt de basis van de cursus en geeft achtergrondinformatie over de onderwerpen die in deze cursus aan bod komen. De leerstof uit het tekstboek wordt aangevuld met andere materialen en toepassingsopdrachten, die verwerkt zijn in de studietaken in de cursusomgeving.

Digitale leeromgeving

Als student kun je via de cursussite in de digitale leeromgeving naar het discussieforum bij de cursus. Hier kun je met medestudenten en begeleider informatie uitwisselen en discussiëren over de leerstof.